We hebben het allemaal wel eens in een film gezien: onze hoogzwangere vrouw die plotseling met haar designerschoenen in een plas vruchtwater staat, en 12 uur later wordt er een baby geboren. In werkelijkheid kan het breken van water een stuk minder dramatisch zijn en al dan niet een duidelijk teken van bevalling zijn. Dit is wat je kunt verwachten als je water breekt (of niet) en wat je vervolgens moet doen.
Wat betekent het als je water breekt?
Laten we eerst eens definiëren wat we bedoelen met “water”. Ongeveer 12 dagen na de conceptie vormt zich een vruchtzak in je baarmoeder om je opgroeiende baby vast te houden. Het vruchtwater is erg belangrijk, omdat het dempende bescherming biedt, een constante temperatuur rond de baby vasthoudt, en voedingsstoffen en antilichamen levert.
Wanneer je baby bijna klaar is om geboren te worden, zullen de vliezen van de vruchtzak de vloeistof van de vliezen vrijgeven. Dit kan variëren van onmerkbare druppeltjes tot een vloed als bij een geknalde waterballon.
Wat zorgt ervoor dat je water breekt?
Hoewel je water kan breken voordat de weeën beginnen (zoals in de films), gebeurt dat slechts bij ongeveer 15% van de zwangerschappen. Wanneer dit optreedt, begint de bevalling vaak binnen 12 tot 24 uur. Als regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder niet zijn begonnen 24 uur nadat je water onderbroken is, zal de dokter je meedelen dat je voortijdige breuk van de vliezen hebt gehad. Vervolgens zullen ze aanbevelen om weeën op te wekken om te voorkomen dat een infectie je baarmoeder binnendringt en verdere schade doet.
Veel vrouwen zullen verrast zijn dat het veel waarschijnlijker is dat het water breekt nadat de bevalling begint. Vaak is het juiste de knijpkracht van de weeën die de membranen doen knappen. Dus als je je zorgen maakt dat het water plotseling breekt wanneer je buiten op straat bent, is het vaak zo dat de meeste vrouwen vooraf gewaarschuwd worden in de vorm van sterke weeën.
Soms breekt het water terwijl je slaapt. Als je je zorgen maakt dat het bed onder water komt te staan, overweeg dan om je matras te beschermen met een waterdichte hoes.
Hoe voelt het als je water breekt, en wat gebeurt er dan precies?
Is mijn water net gebroken?! Wanneer het vruchtwater door de baarmoederhals en de vagina stroomt, kan er merkbare nattigheid zijn, maar het kan vanalles zijn, van een straaltje tot een grote plas. Soms is het moeilijk te zeggen of je water breekt of dat het gewoon urine, vaginale afscheiding of slijm is dat lekt (dit zijn allemaal de wat “minder” bijwerkingen van een zwangerschap). Een goede manier om dit te testen is door te gaan staan. Als de vloeistofstroom toeneemt bij het staan, is het waarschijnlijk het breken van je water.
Hoe ruikt vruchtwater en hoe ziet het er uit?
Een andere manier om te zien of je water gebroken is, is door te kijken hoe het water eruit ziet en hoe deze ruikt. Als het helder, bleekgeel of bloedtint is en een beetje zoet ruikt, is het vruchtwater. Urine is meestal donkerder geel en ruikt naar ammoniak. Je huisarts kan telefonisch geen diagnose stellen van het breken van water, maar kan dit wel zien door de vloeistof te testen.
Wat moet je doen als je water breekt?
Bel de verloskundige, verpleegkundige of arts. Het is mogelijk tijd om naar het geboortecentrum of ziekenhuis te gaan. Als je nog geen weeën hebt die elkaar kort volgen, kan de desbetreffende zorgverlener voorstellen om thuis wat langer te wachten. Sommige artsen adviseren vrouwen te douchen nadat de zak water gebroken is. Bij het nemen van een bad kan het zijn dat sommige bacteriën in de baarmoeder terechtkomen en een infectie kunnen veroorzaken. (Hoewel het oké is om in water te zitten als je eenmaal in het ziekenhuis of geboortecentrum bent.)
Wat als je water niet breekt?
Bij sommige vrouwen breekt het water niet vanzelf. In dat geval kan je zorgverlener een amniotomie of kunstmatige breuk van de vliezen uitvoeren. Tijdens deze procedure wordt een dunne plastic haak door de baarmoederhals gestoken om de zak met water te laten knappen. Dit klinkt enger dan het is, en veel vrouwen voelen het niet eens, vooral niet als ze al aan het bevallen zijn.