Studies tonen aan dat postpartumdepressie 15-40% van alle nieuwe moeders treft. Het kan kort na de geboorte beginnen of maanden later optreden. En 50% van de vaders van wie de partner PPD krijgt, ervaart ook een depressie.

Symptomen van postpartumdepressie

Als je aan depressie denkt, denk je meestal aan verdriet en huilen, maar PPD is op veel manieren anders. De meest voorkomende symptomen zijn angst, en opdringerige gedachten (of stemmen horen). Je kunt bijvoorbeeld je baby constant controleren, omdat je bang bent dat er iets is gebeurd, en het gevoel hebben dat je je baby niet kunt helpen of zelfs iets aandoet.

Babyblues en postpartumdepressie

Moeders krijgen vaak milde vorm van “babyblues”, maar soms worden ze diep depressief (en in zeldzame gevallen kunnen ze psychoses krijgen). Als moeder met een slaapgebrek kan het horen van de huilende kreten van je baby een stortvloed van pijnlijke herinneringen oproepen (zoals dat er op je geschreeuwd wordt). Het komt vaak voor dat gevoelens van schaamte en woede uit het verleden weer de kop opsteken tijdens deze stressvolle tijd. Als je je overweldigd voelt en denkt dat je depressief bent, aarzel dan niet om je arts te bellen.

Wat veroorzaakt PPD?

Er wordt vaker gedacht dat PPD het gevolg is van hormonale onevenwichtigheden, maar moeders van geadopteerde kinderen kunnen ook PPD hebben, evenals vaders. Dus PPD hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door hormonale verschuivingen.

De 3 grootste triggers van PPD

  • Baby huilt aanhoudend
  • Ouderlijke uitputting
  • Niet-ondersteunende partners

Behandeling en hulp bij postpartumdepressie

Gelukkig werken de 5 S’s direct op alle drie de triggers: ze kalmeren het huilen van een baby, helpen ouders om meer meer slaap te krijgen, en kunnen helpen een niet-ondersteunende partner te betrekken.

Ook interessant om te lezen:  Ernstig braken tijdens de zwangerschap (hyperemesis gravidarum)

Wees niet bang om hulp te vragen van anderen. Vraag een buurman of vriend om boodschappen te doen of de hond uit te laten zodat je je minder zorgen hoeft te maken. Je kunt ook een oppas, doula of nachtverpleegkundige inhuren voor ondersteuning aan huis.

Hoe postpartumdepressie te voorkomen

Kort gezegd: doe wat goed voor je voelt, maar zorg dat je er niet alleen voor komt te staan. Je kan hulp vragen, en dat verdien je ook.