Er zijn bepaalde soorten voedsel die je niet mag eten als je zwanger bent, omdat ze je ziek kunnen maken of de baby kunnen schaden. Zorg ervoor dat je de belangrijke feiten kent over welke voedingsmiddelen je moet vermijden of waar je extra voorzichtig mee moet zijn als je zwanger bent. Het beste voedsel om te eten is vers gekookt of vers bereid.

Diverse soorten kaas

Eet geen schimmelgerijpte zachte kaas, zoals brie, camembert en chevre (een soort geitenkaas) en andere met een vergelijkbare korst. Probeer ook zachte blauwaderige kazen zoals Deens blauw of gorgonzola te vermijden. Deze zijn gemaakt met schimmel en kunnen listeria bevatten, een soort bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby.

Hoewel een infectie met listeria (listeriose) zeldzaam is, is het belangrijk om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens de zwangerschap, omdat zelfs een milde vorm van de ziekte bij een zwangere vrouw kan leiden tot een miskraam, doodgeboorte of ernstige ziekte bij een pasgeboren baby.

Harde kazen mag je wel eten, zoals cheddar, parmezaan en stilton, zelfs als ze zijn gemaakt met ongepasteuriseerde melk. Harde kazen bevatten niet zoveel water als zachte kazen, waardoor de kans kleiner is dat er bacteriën in groeien. Veel andere soorten kaas zijn prima om te eten, maar zorg ervoor dat ze gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Ze omvatten cottage cheese, mozzarella, roomkaas, paneer, haloumi, geitenkaas en smeltkaas zoals smeerkaas.

Paté

Vermijd alle soorten paté, ook groentepaté, gezien ze listeria kunnen bevatten.

Rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren

Zorg ervoor dat de eieren goed gekookt zijn totdat het eiwit en de dooiers stevig zijn. Dit voorkomt het risico op voedselvergiftiging door salmonella. Eet geen voedsel dat rauwe en onvoldoende verhitte eieren bevat, zoals zelfgemaakte mayonaise. Als je gerechten wilt nuttigen die rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren bevatten, overweeg dan om gepasteuriseerd vloeibaar ei te gebruiken.

Rauw of onvoldoende verhit vlees

Kook al het vlees en gevogelte grondig zodat het dampend heet is en er geen spoor van roze kleur of bloed is. Wees vooral voorzichtig met gevogelte, varkensvlees, worst en gehakt, inclusief hamburgers.

Eet geen ongaar vlees. Toxoplasmose is een infectie veroorzaakt door een parasiet die voorkomt in vlees, aarde, kattenuitwerpselen en onbehandeld water. Als je zwanger bent, kan de infectie de baby beschadigen, maar het is belangrijk om te onthouden dat toxoplasmose tijdens de zwangerschap zeer zeldzaam is.

Als je denkt dat je mogelijk risico hebt gelopen, bespreek dit dan met je arts of verloskundige. Als je tijdens je zwangerschap geïnfecteerd bent, is er een behandeling voor toxoplasmose beschikbaar.

Was alle oppervlakken en keukengerei grondig na het bereiden van rauw vlees. Het is ook belangrijk om je handen te wassen en af te drogen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. Dit helpt om de verspreiding van schadelijke insecten, zoals salmonella, campylobacter en E. coli, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, te voorkomen.

Leverproducten

Eet geen lever of leverproducten zoals leverpastei of leverworst, aangezien deze veel vitamine A kunnen bevatten. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je baby.

Supplementen met vitamine A

Gebruik geen hooggedoseerde multivitaminesupplementen, visleveroliesupplementen of supplementen die vitamine A bevatten.

Diverse soorten vis

Vis bevat eiwitten en essentiële omega-3-vetzuren, dus het wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Sommige vissoorten bevatten echter meer kwik, wat het ontwikkelende zenuwstelsel van de baby kan aantasten. Het is belangrijk om de inname van vis met hogere kwikgehaltes, te beperken. Haai, marlijn en zwaardvis mogen niet vaker dan eens in de twee weken worden gegeten en gedurende die twee weken mogen geen andere vis worden gegeten.

Ook interessant om te lezen:  Ben ik klaar voor een tweede kind?

Rauwe schaaldieren

Eet gekookte in plaats van rauwe schaaldieren, aangezien deze schadelijke bacteriën en virussen kunnen bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken en een hoger risico op listeria-besmetting hebben.

Voorverpakte salades

Voorbereide of voorverpakte fruit- of groentesalades, inclusief die van buffetten en saladebars, hebben een hoger risico op listeria-besmetting.

Bepaalde groenten en fruit

Eet geen rots meloen, vanwege het risico op listeria of taugé vanwege salmonella.

Sushi

Eet geen gekoelde zeevruchten zoals rauwe oesters, sashimi en sushi, gerookte kant-en-klare zeevruchten en gekookte kant-en-klare garnalen, die een hoger risico op listeria-besmetting hebben.

De veiligste manier om van sushi te genieten, is door de volledig gekookte of vegetarische varianten te kiezen, zoals:

  • Gekookte zeevruchten, bijvoorbeeld volledig gekookte paling (unagi) of garnalen (ebi)
  • Groenten, bijvoorbeeld komkommer (kappa) maki
  • Avocado – bijvoorbeeld California roll
  • Volledig gekookt ei

Koud vlees

Koud gezouten vlees voorbeelden zijn salami, parmaham, chorizo en pepperoni. Het wordt zwangere vrouwen geadviseerd om geen koud gezouten vlees of gerookte vis te eten, aangezien er een klein risico bestaat dat dit voedsel listeria kan bevatten, of de toxoplasma-parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Waaronder:

  • Vleeswaren van delicatessenwinkels en sandwichbars, en verpakt, gesneden kant-en-klaar vlees
  • Koud gekookte kant-en-klare kip (heel, in porties of in blokjes)

Ongepasteuriseerde melk

Als je melk drinkt, neem dan alleen gepasteuriseerde of UHT-melk (ultra-warmtebehandelde melk, ook wel houdbare melk genoemd). Als er alleen ongepasteuriseerde melk beschikbaar is, kook deze dan eerst. Drink geen ongepasteuriseerde geiten- of schapenmelk en eet geen voedsel dat dit bevat, zoals zachte geitenkaas.

Eet geen softijs als je zwanger bent, aangezien deze een hoger risico op listeria-besmetting hebben.

Alcohol

Er is geen veilig alcoholgehalte dat je tijdens je zwangerschap kunt nuttigen. Of je nu zwanger probeert te raken, al zwanger bent of borstvoeding geeft, niet drinken is de veiligste optie, aangezien alcohol je ongeboren baby kan schaden.

Cafeïne

Een hoog cafeïnegehalte kan het risico op een miskraam, een laag geboortegewicht en een moeilijke bevalling vergroten. Cafeïne komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals koffie, thee en chocolade, en wordt toegevoegd aan sommige frisdranken en energiedranken. Sommige verkoudheids- en griepremedicijnen bevatten ook cafeïne. Overleg met je verloskundige, arts of apotheker voordat je deze middelen inneemt.

Je hoeft cafeïne niet volledig te vermijden, maar je mag niet meer dan 200 mg per dag nuttigen. De geschatte hoeveelheden cafeïne die in eten en drinken worden aangetroffen, zijn:

  • 1 kopje oploskoffie: 60 mg
  • 1 shot espressokoffie: 100 mg
  • 1 kopje thee: 30 mg
  • 375 g blikje cola: 49 mg
  • 100 g reep melkchocolade: 20 mg

Maak je geen zorgen als je af en toe meer dan 200 mg nuttigd, de risico’s zijn vrij klein. Om cafeïne te verminderen, probeer cafeïnevrije thee en koffie, vruchtensap of mineraalwater in plaats van gewone thee, koffie en cola.

Energiedranken

Energiedranken worden niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, omdat ze een hoog cafeïnegehalte en andere ingrediënten kunnen bevatten.

Voedsel met sporen van aarde

Was fruit, groenten en salades om alle sporen van vuil en zichtbaar vuil te verwijderen.

Pinda’s en allergieën

Als je tijdens de zwangerschap pinda’s of voedsel dat pinda’s bevat (zoals pindakaas) wilt eten, kun je ervoor kiezen om dit te doen als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, tenzij je allergisch bent of je gezondheidsdeskundige je dit afraadt. Het wordt afgeraden om bepaalde voedingsmiddelen (inclusief voedingsmiddelen die als zeer allergeen worden beschouwd) uit het dieet van de moeder te halen tijdens zwangerschap of borstvoeding, aangezien niet is aangetoond dat dit allergieën bij je baby voorkomt.