Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, moet je voorzichtig zijn met het innemen van vitamines of andere soorten supplementen. Sommige kunnen meer kwaad dan goed doen, dus het is altijd het beste om je arts te raadplegen voordat je supplementen inneemt.
Wat zijn vitamines en supplementen?
Je lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig voor een goede gezondheid: vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels.
Vitaminen zijn organische verbindingen die in kleine hoeveelheden nodig zijn en die je lichaam niet zelf kan maken. Afgezien van vitamine D, die voornamelijk uit zonlicht wordt gehaald, komen de meeste vitamines die je nodig hebt uit voeding.
Voedingssupplementen zijn aanvullende middelen die voedingsstoffen bevatten en een tekort (een gat) in je dieet kunnen opvullen. Voorbeelden zijn onder meer multivitaminen, enkelvoudige mineralen, visoliecapsules en kruidensupplementen.
Essentiële vitamines en mineralen tijdens de zwangerschap
Goede voeding tijdens de zwangerschap is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling van je baby. Je moet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om aan de behoeften van de baby en die van jezelf te voldoen.
Als je zwanger bent, heb je meer van bepaalde voedingsstoffen nodig, waaronder eiwitten, foliumzuur, jodium en ijzer.
- Foliumzuur helpt neurale buisdefecten, zoals spina bifida, te voorkomen
- Jodium is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel
- Ijzer helpt bloedarmoede bij de moeder te voorkomen, evenals een laag geboortegewicht bij de baby
Vitamine B12 en vitamine D zijn ook bijzonder belangrijk omdat ze de ontwikkeling van het zenuwstelsel (B12) en het skelet (D) van de baby ondersteunen. Adequate inname van vitamine C helpt ook om de opname van ijzer uit je dieet te verbeteren.
Moet ik supplementen slikken?
Het wordt aanbevolen dat alle zwangere vrouwen foliumzuur- en jodiumsupplementen gebruiken.
Het is echter beter om de andere voedingsstoffen die je nodig hebt uit een gezond dieet te halen in plaats van uit supplementen. In de meeste gevallen moet het eten van een verscheidenheid aan voedzaam voedsel voldoen aan zowel jouw behoeften als die van je baby.
Als je een bekend tekort hebt, kan je arts je adviseren om een supplement te nemen. Bijvoorbeeld:
- Als je vegetariër of veganist bent en niet voldoende vitamine B12 binnenkrijgt
- Als je niet genoeg zuivelproducten binnenkrijgt en niet veel calcium binnenkrijgt, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten
- Als je een laag ijzergehalte hebt
- Als je een vitamine D-tekort hebt
Raadpleeg je arts als je niet zeker weet of je een supplement nodig heeft.
Multivitaminen tijdens de zwangerschap
Een multivitamine is een combinatie van verschillende vitamines en mineralen, meestal als tablet ingenomen. Sommige multivitaminen zijn speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Maar ze zijn geen vervanging voor een voedzaam dieet. Het is belangrijk om gezond te eten, zelfs als je een multivitamine gebruikt.
Als je zwanger bent, vermijd dan het gebruik van multivitaminen die niet bedoeld zijn voor zwangerschap.
Pas op met bepaalde vitamines
Je lichaam heeft maar een kleine hoeveelheid van elke voedingsstof nodig, en grotere hoeveelheden zijn niet per se beter. Soms kan het zelfs schadelijk zijn om meer te consumeren dan je nodig heeft.
Hoge doses vitamine A, vitamine B6, vitamine C, vitamine D of vitamine E kunnen bijvoorbeeld gevaarlijk zijn. Het is het beste om deze vitamines niet als supplement in te nemen tijdens de zwangerschap. Het is ook het beste om voedingsmiddelen te vermijden die zeer veel vitamine A bevatten, waaronder lever en leverproducten zoals paté.
Net zoals je je arts moet raadplegen voordat je medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap, kun je het beste met je arts overleggen voordat je supplementen inneemt.
Andere supplementen tijdens de zwangerschap
Behalve foliumzuur, jodium en eventuele supplementen die je arts je heeft voorgeschreven, is er beperkt bewijs om het gebruik van supplementen tijdens de zwangerschap te ondersteunen.
Onderzoek heeft aangetoond dat omega-3-supplementen tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte kunnen helpen verminderen en dat probiotica kunnen helpen de bloedglucosespiegel tijdens de zwangerschap onder controle te houden. Maar het is niet duidelijk of de voordelen van het nemen van deze supplementen opwegen tegen de mogelijke nadelen. Totdat er beter bewijs beschikbaar is, is het het beste om ze te vermijden – vooral in het eerste trimester van de zwangerschap.
Omdat voedingssupplementen worden aangemerkt als ‘complementaire geneesmiddelen’, worden ze niet zozeer onderzocht of gereguleerd als andere geneesmiddelen.