De bevalling is een tijd waarin nieuwe moeders gemiddeld drie tot vier mensen om zich heen hebben voor ondersteuning. In feite worden nieuwe ouders traditioneel net zoveel in de veren gelegd als de baby. Dus hoewel jij misschien niet degene bent die het “duwen” doet, je hebt een onschatbare rol in de verloskamer. Je liefdevolle aandacht en steun zullen er in grote mate toe bijdragen dat de geboorte van je kind zo soepel mogelijk verloopt.

Hier zijn slechts enkele manieren waarop je jouw partner tijdens de bevalling kunt ondersteunen

Doe je huiswerk

Je betere helft zal veel aan haar hoofd hebben op de grote dag. Door voorbereid te zijn op wat komen gaat, kun je haar zorgen kalmeren en met haar zorgteam communiceren. En, vooruitlopend op de grote dag, zorg er voor dat je een volledig beeld hebt van alles wat er zal gebeuren.

Pak de “tas” in

Wanneer de dag aanbreekt, wil je alle benodigdheden die je nodig heeft voor de bevalling, en je daaropvolgende ziekenhuisverblijf, klaar hebben liggen. Zorg ervoor dat je, samen met al het vereiste papierwerk, identiteitsbewijzen en verzekeringskaarten, kleding en toiletartikelen, ook iets meeneemt als “afleiding”. Het kan zijn dat je wat tijd komt te doden (denk aan: een kaarten, tijdschriften of een tablet vol met films). Misschien wil je een paar comfortartikelen meenemen of iets wat de aanstaande ouder nodig heeft om zich ontspannen te voelen, denk aan lavendelolie om op haar ziekenhuiskussen te strooien of knusse sokken en lichte “hapjes” die mama tijdens de bevalling kan kauwen (eenvoudige crackers, kruidenthee met honing , kokoswater) en enkele van haar favoriete lekkernijen voor wanneer de baby eenmaal is geboren. En zorg ervoor dat je extra gezichtsmaskers bij meeneemt die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen COVID-19.

Ook interessant om te lezen:  Wat zijn contracties van Braxton Hicks?

Wees de rustige persoon

Het bevallingsproces kan een beetje stressvol zijn. Dat betekent dat een van je belangrijkste taken is om je partner kalm en zelfverzekerd te houden. Maak een afspeellijst met rustgevende liedjes die je kunt inschakelen om haar te ontspannen, diep adem te halen of zelfs samen een meditatie te doen.

Stel vragen en sta klaar om voor je partner te spreken

Maak jezelf vertrouwd met het plan van aanpak, zodat je bereid bent om namens je partner vragen te beantwoorden, vragen te stellen om ervoor te zorgen dat je allemaal op dezelfde lijn zit, en aanspreekpunt voor je geliefde bent in de verloskamer.

Wees klaar voor om daar te zijn waar je partner je nodig heeft

Jouw taak is uiteindelijk wat de aanstaande ouder ook zegt dat het is. Het kan betekenen dat je haar ijsjes geeft en het zweet van haar voorhoofd veegt, gewoon haar hand vasthoudt, of zelfs haar benen voor wanneer het zover is.

Dit is niet het moment om kenbaar te maken hoe uitgeput jij bent, of om uit te spreken hoe chaotisch de hele situatie is. Nee! Het is jouw taak om haar te helpen bij het voltooien van deze moeilijke taak.

Leg het moment vast (met toestemming!)

Hoewel de herinneringen aan de geboorte van je kind een leven lang meegaan, wil je misschien ook een foto of video hebben om de ervaring vast te leggen. Als dat iets is dat jij en je partner van tevoren hebben besproken en afgesproken, is het jouw taak om foto’s te maken en video op te nemen tijdens of direct na de bevalling.