Elke vrouw kent de ergernis van haar maandelijkse periode. Deze situatie is echter niet minder pijnlijk dan alle andere. Maar menstruatie is er niet voor niets. Het is een integraal onderdeel van de cyclus. Deze cyclus, die telkens ongeveer 28 dagen duurt, begint met de rijping van een eicel in het lichaam. Dan treedt de eisprong op en wordt de baarmoeder voorbereid op de mogelijkheid van bevruchting. De eicel kan dan worden bevrucht door een zaadcel. Hoe is dit mogelijk? Dan nestelt dit klompje cellen zich tegen de wand van de baarmoeder en groeit hopelijk uit tot een nieuw mensje. Op dat moment, ben je zwanger. Het ei is niet bevrucht? Als dat zo is, zal het baarmoederslijmvlies loslaten en door het lichaam worden afgestoten. Dit is wanneer je menstruatie begint. Wanneer je menstruatie eindigt, begint er weer een nieuwe cyclus. Een nieuwe ronde, een nieuwe kans.

Vruchtbare dagen tijdens ovulatie

De meest vruchtbare dagen zijn tijdens de ovulatie. Tijdens je cyclus, ben je maar 2 tot 3 dagen vruchtbaar. De eicel of het sperma van een man kan niet lang overleven. Zwanger worden lijkt heel eenvoudig, maar als je erover nadenkt, blijkt het een heel precieze klus te zijn. Dus als je eenmaal hebt besloten om zwanger te worden, wil dat niet zeggen dat je ook daadwerkelijk binnen korte tijd zwanger wordt. Gelukkig blijkt uit de statistieken dat 80% van de vrouwen binnen een jaar zwanger wordt. Vergeet echter niet dat het enige tijd kan duren. Ten eerste, probeer het idee van een mogelijke zwangerschap los te laten. De liefde bedrijven wordt een stuk minder leuk als je altijd een vruchtbaarheidskalender in je hoofd hebt. Wil je iets vruchtbaars hebben om je aan vast te houden? Gebruik dan de onderstaande methode om uw vruchtbare dagen te berekenen.

Het tellen van het aantal vruchtbare dagen Het berekenen van ovulatie- en vruchtbaarheidsdagen is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar te weten wanneer je ovuleert en het is makkelijk te berekenen.

  • Heb je een regelmatige cyclus? Dan is het makkelijk te berekenen wanneer je ovuleert. Dit gebeurt 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatiecyclus. Rond deze datum ben je het meest vruchtbaar.
  • Heeft u een onregelmatige cyclus? Dan is het heel moeilijk om voor jezelf uit te rekenen welke dagen je vruchtbaarste zijn. Deze kunnen sterk uiteenlopen. Je kunt je ovulatie berekenen met een calculator.
  • Heeft u een zeer lange menstruatiecyclus of helemaal geen menstruatie? Als dat zo is, is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is. Het kan een teken zijn van onvruchtbaarheid, maar het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld ondergewicht. U moet naar een dokter gaan als u hieraan lijdt en zwanger wilt worden. Indien nodig kan uw huisarts u doorverwijzen naar een specialist voor verdere onderzoeken.
  • Je kunt de eisprong ook herkennen aan verschillende symptomen. Als je deze symptomen herkent, is het zeer waarschijnlijk dat je ovuleert. Hieronder kunt u meer lezen over het herkennen van de eisprong.

Hoe herken je de eisprong op de dag dat je het meest vruchtbaar bent? Zoals je hierboven hebt gelezen, is vrijen op het moment van de ovulatie de beste tijd om zwanger te worden. De grote vraag is natuurlijk hoe je de eisprong herkent. De belangrijkste symptomen worden hieronder opgesomd.

  • Uw borsten voelen vol, gespannen of licht pijnlijk aan.
  • Je hebt ovulatie pijn. Een vrouw kan soms voelen dat ze ovuleert. U voelt pijn of kramp aan de linker- of rechterkant van uw onderbuik.
  • Je kunt natuurlijk de ovulatie herkennen met een ovulatietest.
  • Het belangrijkste lichamelijke signaal is misschien wel het plotselinge gevoel dat je wilt vrijen. Je lichaam weet heel goed wat de vruchtbaarste dagen van je cyclus zijn. Door hormonale invloeden kan uw zin in seks aanzienlijk toenemen.
Ook interessant om te lezen:  Kleding en alles wat u nodig heeft tijdens en na de zwangerschap

Uw temperatuur opnemen

Als u geen van de bovenstaande kenmerken heeft, of als u het niet zeker weet, kunt u uw temperatuur meten om te zien wanneer u het meest vruchtbaar bent. Deze methode is echter iets tijdrovender. Dat betekent dat je lang je temperatuur moet opnemen. Dit komt omdat je temperatuur iets hoger is wanneer je ovuleert. Op basis van deze schommelingen weet u wanneer u de meeste kans hebt om zwanger te worden. Er zijn echter een paar dingen die u in gedachten moet houden.

  • Uw temperatuur schommelt in de loop van de dag, dus het is belangrijk om uw temperatuur op hetzelfde tijdstip van de dag te meten.
  • Het is belangrijk om uw temperatuur op te nemen als het rustig is. Wanneer u onder stress staat, heeft u de neiging om uw temperatuur te laten stijgen, dus is het belangrijk om uw temperatuur op een rustig moment op te nemen. Dit zal het beeld vervormen.
  • Noteer de dag, het tijdstip en de temperatuur van de meting.

Zoals hierboven vermeld, kan deze methode veel tijd in beslag nemen. Het is mogelijk dat u een maand of twee lang elke dag moet controleren voordat u met succes een patroon in uw temperatuur ontdekt en uw vruchtbare dagen berekent. Het is ook belangrijk te weten dat u vatbaar kunt zijn voor andere invloeden, zoals lage koorts veroorzaakt door een virale infectie. Dan lijkt het misschien alsof u een goede dag hebt om zwanger te worden, maar er is een heel andere oorzaak voor de stijging van uw temperatuur.

Bereken je vruchtbare dagen met een ovulatietest

Daarom is, hoewel de bovenstaande methode om uw vruchtbare dagen te berekenen nuttig is, ze meestal niet 100% betrouwbaar. Wil je meer duidelijkheid? Dan is het het beste om een ovulatietest te doen. Deze test meet de hoeveelheid van het hormoon LH in uw urine. Dit hormoon regelt de ovulatie. Dus als er een hoog gehalte LH in je urine zit, zal de test aantonen dat je vruchtbaar bent. De test lijkt erg op een zwangerschapstest. Een zwangerschapstest meet echter een ander hormoon (het hCG-hormoon). Ovulatietesten zijn betrouwbaarder dan de bovenstaande methoden. Er zijn echter enkele nadelen aan deze test. Omdat de vruchtbare periode slechts één of twee dagen duurt, is de kans groot dat u de test verschillende keren zult moeten herhalen. En wat de methode ook is, uiteindelijk is het aan de eicel om door het sperma bevrucht te worden. Geen enkele test kan u op voorhand zeggen of het zal werken of niet. Laat je niet ontmoedigen en blijf genieten van het samenzijn met je partner.