Zwangerschap kan het begin betekenen van een nieuwe stap in het leven van een vrouw, met alle veranderingen die een nieuwe fase kan brengen. Mensen praten over voor de hand liggende zaken – onbedwingbare trek, vermoeidheid, misselijkheid, lichaamsvorm – maar er zijn ook situaties zoals onderhandelen over nieuwe werkafspraken en het aanpassen van je financiën die dit een moeilijke tijd kunnen maken.
Naast fysieke, financiële en sociale veranderingen ervaren veel vrouwen ook emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap. Gemengde emoties zijn een normaal en noodzakelijk onderdeel van de voorbereiding om ouder te worden.
Net als onverwachte lichamelijke gezondheidscomplicaties (bijvoorbeeld hoge bloeddruk), kunnen geestelijke gezondheidsproblemen bij elke vrouw optreden tijdens de zwangerschap. Praten over je gevoelens kan de eerste stap zijn om je beter te voelen.
Het is erg belangrijk om voor jezelf te zorgen. Als je je al een tijdje verdrietig, somber, bezorgd of angstig voelt en dit begint je leven te beïnvloeden, dan is het tijd om hulp te zoeken.
Voorbereiden op het ouderschap
Het kan zowel voor aanstaande moeders als vaders nuttig zijn om te leren hoe ze zichzelf en anderen kunnen helpen in deze tijd van verandering.
Lees ouderschapsboeken, praat met familieleden en vrienden over hun ervaringen als kersverse ouders en neem de tijd om na te denken over wie jou eventueel kan helpen als je dat nodig hebt. Het kan helpen om een netwerk op te bouwen met anderen die ook zwanger zijn of kinderen van dezelfde leeftijd hebben.
Hoewel voorbereiding belangrijk is, is het ook goed om te onthouden dat je je niet op alles kunt voorbereiden.
Je emoties tijdens de zwangerschap
Zwangerschap is een uitdagende en spannende tijd. Het is normaal dat aanstaande moeders en vaders ups en downs ervaren bij het verwachten van een baby. Voor sommigen kunnen angst en depressie tijdens de zwangerschap echter hun dagelijks leven beïnvloeden.
Let op deze symptomen van angst en depressie tijdens de zwangerschap:
- Paniekaanvallen (hartkloppingen of kortademigheid)
- Aanhoudende, algemene zorgen, zoals angst voor de gezondheid of het welzijn van de baby
- Obsessief of compulsief gedrag
- Abrupte stemmingswisselingen
- Zich constant verdrietig of neerslachtig voelen of huilen zonder duidelijke reden
- Nerveus, zenuwachtig of paniekerig zijn
Als de symptomen langer dan 2 weken aanhouden, overleg dan met je huisarts of verloskundige.
Je relatie met je partner
Zwangerschap zal grote veranderingen in je relatie teweegbrengen, vooral als dit je eerste baby is. Sommige mensen kunnen gemakkelijk met deze veranderingen omgaan, terwijl anderen het moeilijker vinden.
Het komt vrij vaak voor dat koppels zo nu en dan ruzie hebben tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om te beseffen dat er tijdens de zwangerschap begrijpelijke redenen zijn voor incidentele moeilijkheden, en goede redenen om je hechter en liefdevoller te voelen.
Deze communicatie tips kunnen helpen om je relatie tijdens de zwangerschap te koesteren:
- Praat met elkaar over hoe je denkt dat je zwanger bent en wat er gaat komen – de positieve en negatieve punten. Probeer te praten op een manier die je mening verklaart in plaats van je partner de schuld te geven
- Praat over je hoop en dromen voor je gezin en welke rituelen en tradities belangrijk zijn
- Praat over individuele opvoedingsstijlen. Als deze stijlen anders blijken te zijn, moet je wellicht werken aan het oplossen van problemen samen met onderhandelen en compromissen sluiten
- Wees open en eerlijk over seksuele behoeften
Er zijn ook praktische manieren waarop je kunt helpen om de impact van zwangerschap op je relatie te beheersen:
- Ga samen naar prenatale lessen
- Overweeg om wat hulp te krijgen bij het beheren van je geld als je je zorgen maakt over de kosten van het krijgen van een baby
- Praat over praktische zaken, zoals hoe je tijd voor jezelf en tijd voor je partner maakt en hoe je huishoudelijke taken deelt nu en nadat de baby is geboren.
Je relaties met familie en vrienden
De zwangerschap is niet alleen een bijzondere tijd voor jou en je partner; er kunnen veel andere mensen om je heen zijn die geïnteresseerd zijn in je zwangerschap, zoals familie en vrienden.
Mensen kunnen op allerlei manieren hulp bieden en je zult waarschijnlijk blij zijn met hun interesse en steun. Maar soms kan het voelen alsof ze het overnemen. Zwanger zijn kan je ook veel advies en misschien kritiek opleveren. Er zullen momenten zijn waarop je het advies op prijs stelt, maar ook momenten waarop het advies niet gewenst of nuttig is.
Het belangrijkste is om te beslissen wat goed voor je is. Het is tenslotte jouw zwangerschap en jouw baby. Als ongewenst advies een probleem wordt, leg dan voorzichtig uit dat er enkele beslissingen zijn die alleen jij en je partner kunnen nemen, en sommige dingen die je liever zelf doet.
Ondersteuning bij de bevalling
Een praktische vraag die je moet bespreken, is hoe jemet de bevalling omgaat en of je partner er zal zijn. Veel partners willen aanwezig zijn bij de geboorte van hun baby. Het kan helpen om meer te weten te komen over geboorte mogelijkheden, inclusief waar je kunt bevallen.
Het kan zijn dat je tijdens deze zwangerschap geen partner heeft en extra ondersteuning nodig heeft van familie of vrienden. Misschien wil je met je verloskundige praten over enkele van de beschikbare diensten.
Zwangerschap als alleenstaande
Als je zwanger bent en alleen bent, is het belangrijk om mensen te hebben met wie je je gevoelens kunt delen en die je kunnen steunen. Problemen oplossen, of dit nu persoonlijk of medisch is, is vaak moeilijk als je alleen bent. Het is beter om iemand te vinden om mee te praten in plaats van je door de problemen te laten leiden.
Vraag iemand die je vertrouwt om je bij de geboorte te ondersteunen
Alleen omdat je geen partner hebt, betekent niet dat je alleen naar prenatale bezoeken moet gaan en zelf de bevalling moet aankunnen. Je hebt het recht om te nemen wie je maar wilt: een vriend, zus of misschien je moeder.
Betrek je biologische partner indien mogelijk bij prenatale lessen en laat hem of haar weten wat je van hem of haar wilt. Het kan helpen om een geboorteplan met hen te bespreken, zodat zij je wensen voor bevalling begrijpen.
Als je geen partner hebt, kun je je verloskundige ook vragen of er bij je in de buurt prenatale lessen zijn die speciaal voor alleenstaande vrouwen worden gegeven.
Vooruit plannen
Bedenk hoe je het na de bevalling zult redden. Zullen er mensen zijn om je te helpen en te ondersteunen? Als er niemand is die je kan steunen, kan het helpen om je situatie met iemand te bespreken.