Bloeden tijdens de zwangerschap komt relatief vaak voor en betekent niet altijd dat er een probleem is. Als je tijdens de zwangerschap echter vaginaal bloedt, moet je altijd onmiddellijk contact opnemen met de verloskundige of arts.
Bloeden wordt niet vaak veroorzaakt door iets ernstigs, maar het is erg belangrijk om er zeker van te zijn en de oorzaak meteen te achterhalen. Neem contact op met je arts of verloskundige als je op enig moment tijdens de zwangerschap bloeding uit je vagina opmerkt.
In het begin van de zwangerschap kun je wat lichte bloedingen krijgen, wanneer de foetus zich in de baarmoederwand plant. Dit wordt ook wel ‘implantatiebloeding’ genoemd en komt vaak voor rond de tijd dat je eerste menstruatie na de conceptie zou zijn geweest.
Oorzaken van bloeding
Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap kan vaginale bloeding een teken zijn van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (wanneer de foetus buiten de baarmoeder implanteert, vaak in de eileider). Veel vrouwen die in dit stadium van de zwangerschap bloeden, krijgen echter normale en succesvolle zwangerschappen.
In de latere stadia van de zwangerschap kunnen vaginale bloedingen veel verschillende oorzaken hebben. Enkele van de meest voorkomende worden hieronder beschreven.
Veranderingen in de baarmoederhals
De cellen op de baarmoederhals veranderen vaak tijdens de zwangerschap en maken het waarschijnlijker dat ze gaan bloeden, vooral na seks. Deze celveranderingen zijn onschadelijk en worden ‘cervicale ectropion’ genoemd. Vaginale infecties kunnen ook een kleine hoeveelheid vaginale bloedingen veroorzaken.
Abruptie van de placenta
Dit is een ernstige aandoening waarbij de placenta begint weg te komen van de binnenkant van de baarmoederwand. Placenta-abruptie veroorzaakt meestal buikpijn, zelfs als er geen bloeding is. Als het dicht bij de uitgerekende datum van de baby gebeurt, kan het zijn dat je baby vroeg wordt geboren.
Placenta praevia
Placenta praevia, ook wel een ‘laaggelegen placenta’ genoemd, is wanneer de placenta is bevestigd in het onderste deel van de baarmoeder, dichtbij of bedekt de baarmoederhals. Dit kan de weg van je baby uit je lichaam blokkeren. De positie van de placenta wordt vastgelegd op een morfologiescan.
Als de placenta zich in de buurt van de baarmoederhals bevindt of deze bedekt, kan de baby er niet voorbij komen om vaginaal geboren te worden, en wordt een keizersnede aanbevolen.
Vasa praevia
Vasa praevia is een zeldzame aandoening die voorkomt bij ongeveer 1 op 3.000 tot 1 op 6.000 geboorten. Het treedt op wanneer de bloedvaten van de navelstreng door de membranen lopen die de baarmoederhals bedekken. Normaal gesproken worden de bloedvaten beschermd in de navelstreng. Wanneer de vliezen scheuren en je water breekt, kunnen deze bloedvaten worden gescheurd en dit kan vaginale bloedingen veroorzaken. De baby kan een levensbedreigende hoeveelheid bloed verliezen en doodgaan.
Het is erg moeilijk om vasa praevia te diagnosticeren, maar het kan af en toe voor de geboorte worden opgemerkt door een echografie. Vasa praevia moet worden vermoed als er bloedingen zijn en de hartslag van de baby plotseling verandert na het breken van de vliezen. Het is verbonden met placenta praevia.
De oorzaak van een bloeding achterhalen
Om erachter te komen wat de bloeding veroorzaakt, moet je mogelijk een vaginaal of bekkenonderzoek, een echografie of bloedtesten ondergaan om de hormoonspiegels te controleren. Je arts zal je ook vragen stellen over andere symptomen, zoals krampen, pijn en duizeligheid. Het is mogelijk dat de tests en onderzoeken de oorzaak van de bloeding niet zullen vinden.
Als de symptomen niet ernstig zijn en je baby nog een tijdje niet zal komen, wordt je gecontroleerd en in sommige gevallen ter observatie in het ziekenhuis gehouden. Het kan zijn dat je een nacht of tot de geboorte moet blijven, afhankelijk van de oorzaak van de bloeding en hoeveel weken je zwanger bent. Hierdoor kan het personeel jou en je baby in de gaten houden, zodat ze snel kunnen handelen als er nog meer problemen zijn.