Een opwindend kenmerk van de zwangerschap is wanneer je voor het eerst de kleine sensaties van je baby in de baarmoeder voelt bewegen. Deze bewegingen laten zien dat je baby leeft en zich goed ontwikkelt.
Elke baby is uniek en het is belangrijk dat je de bewegingspatronen van je baby leert kennen. Als je denkt dat de bewegingen van je baby in kracht of frequentie zijn afgenomen, neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige of arts. Wacht niet tot de volgende dag.
Wanneer zal ik mijn baby voelen bewegen?
Na 18 weken zwangerschap kun je je baby gaan voelen bewegen. Als dit je eerste zwangerschap is, kan dit pas na ongeveer 20 weken gebeuren. Bij de tweede zwangerschap kun je de veelbetekenende tekens al na 16 weken opmerken.
Hoe zal de beweging van mijn baby aanvoelen?
Het soort bewegingen dat je voelt, hangt af van wat de baby doet en van zijn of haar groei- en ontwikkelingsstadium. Elke baby is anders, met de een actiever dan de ander.
De eerste sensaties die je voelt, kunnen een fladderend gevoel (zoals ‘vlinders in je buik’), een zwiepend, rollend of tuimelend gevoel of een kleine trap zijn. Naarmate je zwangerschap vordert, worden de bewegingen vaak duidelijker en frequenter.
Wanneer je baby groter en sterker wordt en de huid strakker over je baarmoeder wordt gespannen, voel je gemakkelijker hun trappen, prikken en ellebogen. Tegen het einde van de zwangerschap kunnen schoppen tegen je ribben pijn doen.
Hoe vaak moet ik mijn baby voelen bewegen?
Zodra je de bewegingen van de baby gemakkelijk voelt (ongeveer 20–24 weken), zul je ze vaker opmerken. Het kan echter zijn dat je de bewegingen van je baby niet altijd voelt, vooral niet als je het druk hebt en niet oplet.
Baby’s hebben de neiging om op bepaalde momenten van de dag meer te bewegen – ze kunnen actiever zijn terwijl je slaapt en slapen terwijl je wakker bent. Gewoonlijk slapen ongeboren baby’s 20-40 minuten per keer (soms tot 90 minuten) en bewegen ze niet als ze slapen. Het kan zijn dat je de bewegingen van de baby niet zo gemakkelijk opmerkt als je zit of staat als wanneer je gaat liggen en je erop concentreert.
De bewegingen van baby’s veranderen naarmate ze groeien en zich ontwikkelen, en ze zouden vaker moeten voorkomen in het derde trimester. Tegen het einde van je zwangerschap (na 36 weken) is er minder bewegingsruimte voor je baby. Hierdoor kan het soort bewegingen dat je opmerkt en voelt, veranderen. Vrouwen beschrijven vaak als krachtiger, met meer rollende, kronkelende en drukkende bewegingen.
Een gezonde baby blijft in beweging als je aan het bevallen bent.
Moet ik de beweging van mijn baby volgen?
Er is geen vast aantal bewegingen dat een baby zou moeten hebben, dus het tellen van trappen wordt niet langer aanbevolen. Probeer in plaats daarvan het bewegingspatroon van je baby te begrijpen. Het is voor elk kind anders. Als je iets ongewoons opmerkt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.
Wat moet ik doen als mijn baby niet meer beweegt?
Raadpleeg je arts of verloskundige als je na 24 weken nog geen beweging van je baby hebt gevoeld.
Als je denkt dat de bewegingen van je baby in kracht of frequentie zijn afgenomen, neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige of arts. Wacht niet tot de volgende dag.
Je arts of verloskundige zal de hartslag van je baby vaak controleren met behulp van een CTG-apparaat en bewegingen. Dit kan betekenen dat je naar het ziekenhuis moet voor controle of behandeling.
Wat moet ik doen als ik me regelmatig zorgen maak over de bewegingen van mijn baby?
Onthoud dat jij degene bent die de bewegingen van je baby het beste kent. Het is belangrijk dat je altijd contact opneemt met je arts of verloskundige als je zich zorgen maakt over de bewegingen van je baby.