Wist je dat slechts 5% van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum? Tenzij je een geplande keizersnede hebt, zal de exacte verjaardag van je baby een verrassing zijn, hoogstwaarschijnlijk tussen 2 weken voor en 2 weken na je “officiële” uitgerekende datum. Hoewel de kalender je geen precieze voorspelling kan geven, heeft je lichaam diverse manieren om hints te laten geven in de vorm van vroege tekenen van bevalling die je laten weten dat de baby onderweg is. Hier zijn 12 tekenen van dat de grote dag eraan komt.
De baby zakt
Van een paar weken tot een paar uur voordat de actieve bevalling begint, zakt het hoofd van de baby in het bekken ter voorbereiding op de geboorte. Veel vrouwen merken dit voor het eerst op als ze in de spiegel zien. Bijkomstigheid: die kortademigheid die je hebt ervaren, kan aanzienlijk verbeteren als de baby naar beneden verplaatst, weg van je middenrif. Je kunt echter ook nieuwe bekkenzwaarte / ongemak ervaren en meer plassen.
Je voelt de drang om te nestelen
In de dagen voorafgaand aan de geboorte kun je een plotselinge uitbarsting van energie krijgen in combinatie met de drang om schoon te maken, te organiseren of je voor te bereiden op de bevalling. Dit heet nesten, en het is een van de meer welkome tekenen dat weeën eraan komen. Het is heerlijk om al die kleine rompertjes en flesjes opgevouwen te hebben voor de grote dag, maar overdrijf de fysieke inspanning niet. (Daar zijn vrienden en familie voor!)
Geen gewichtstoename meer
Als je tijdens het derde trimester gestaag aan bent gekomen, merk je misschien dat het getal op de schaal tegen het einde stopt met hoger worden . Sommige vrouwen verliezen zelfs 1 tot 3 pond als gevolg van het breken van water en vaker plassen voorafgaand aan de bevalling.
Je baarmoederhals verwijdt
De baarmoederhals is de dikke, duimlange verbinding die het einde van je baarmoeder vormt. Het strekt zich een paar centimeter uit, ver boven in het binnenste van je vagina. Tijdens de zwangerschap moet het lang en gesloten blijven (voortijdige opening van de baarmoederhals is een ernstig probleem, een incompetente baarmoederhals genoemd). Naarmate de bevalling nadert, wordt de baarmoederhals echter korter en dunner en begint deze te verwijden. Je zult deze vroege veranderingen niet per se voelen. De eerste keer dat veel vrouwen merken dat dit gebeurt, is wanneer hun arts een onderzoek doet en aangeeft: “We komen dichterbij. Je bent al 1 centimeter ontsluiting.” Het lastige is dat “dichterbij” uren kan zijh, of zelfs een paar weken. Als de bevalling begint, zal de baarmoederhals uiteindelijk 10 centimeter verwijden.
Vermoeidheid
Wees niet verbaasd als je de ene dag vol energie zit en de volgende helemaal uitgeput bent. Het einde van het derde trimester kan dit deel van het eerste trimester herhalen. Hoewel slapen een uitdaging kan zijn als je 9 maanden zwanger bent, moet je proberen te rusten en je energie sparen.
Verergering van rugpijn
Een doffe pijn in je rug kan komen en gaan. Warme douches, wandelen of je partner vragen om je onderrug te masseren, kan al helpen. Maar als het steeds erger wordt, bel dan je arts of verloskundige, want dat kan een vroeg teken van bevalling zijn.
Diarree
Een dag of twee voordat de bevalling begint, gaan hormonen, prostaglandinen genaamd, aan het werk om je baarmoederhals te laten “rijpen” (verzachten zodat deze kan beginnen te openen). De keerzijde hiervan is dat dezelfde hormonen diarree kunnen veroorzaken (zwangerschap is erg glamoureus, nietwaar?). Door je darmen te legen, kan de baarmoeder tijdens de bevalling efficiënter samentrekken. Blijf gewoon water drinken, en het komt wel goed.
Losse gewrichten en meer onhandigheid
Kan klunzig een voorteken van een bevalling zijn? Naarmate de bevalling begint, neemt ook het hormoon “relaxine” toe, waardoor je bekken voor de geboorte breder wordt. Relaxine heeft invloed op al je gewrichten, en dat losse gevoel kan ervoor zorgen dat je onhandiger wordt dan normaal, dus let op waar je loopt.
Meer vaginale afscheiding
Je vagina kan meer slijm afgeven wanneer je lichaam start met het “smeren” van je geboortekanaal, waardoor het voor de baby gemakkelijker wordt om eruit te glijden als de tijd daar is. De afscheiding kan ook bestaan uit stukjes slijm die afbreken van een slijmprop.
Bloedingen
Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoederhals afgesloten met een plakkerig slijm. Wanneer de baarmoederhals begint te verwijden, begint deze plug uit elkaar te vallen en kan een paar dagen voordat de bevalling begint een dikke, bloedige afscheiding afgeven. Dit mag niet als helder rood bloed uitzien. Als je dat ziet, bel dan onmiddellijk je zorgverlener.
Tekenen van dat de bevalling start
Intense weeën
Tot nu toe heb je waarschijnlijk een harde buik gehad (bekend als Braxton Hicks-contractie), die het lichaam helpen zich voor te bereiden op de bevalling, maar je baarmoederhals niet echt verwijden. In tegenstelling tot echte bevalling zijn de Braxton Hicks-contracties onregelmatig en onvoorspelbaar. Ze kunnen ongemakkelijk zijn, maar meestal niet pijnlijk, ze worden alleen in de buik gevoeld en ze kunnen verlichten door te lopen of van houding te veranderen. Wanneer echte weeën beginnen, zullen ze forser zijn, frequenter en uiteindelijk met regelmatige tussenpozen. Soms voelen deze eerste echte weeën aan als sterke menstruatiekrampen, maagklachten of hevige rugpijn. En er is niets dat je kunt doen om ze te stoppen.
Je water breekt
Wanneer je baby bijna geboren is, breken de vliezen van de vruchtzak en komt er vruchtwater vrij. Terwijl de vloeistof door de baarmoederhals en uit je vagina stroomt, kan er een merkbare nattigheid zijn, hoewel dit alles kan zijn van een straaltje tot een stroompje. Bij de meeste vrouwen zal het water pas breken nadat de bevalling is begonnen, maar voor ongeveer 15% is het breken van water de trigger die tot bevalling leidt. De opening waardoor de vloeistof naar buiten komt, kan ook een infectie in de baarmoeder veroorzaken en dat kan ernstige gevolgen hebben voor je baby.
Welke tekenen vertellen dat het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan?
Zoals hierboven vermeld, zijn er veel tekenen van bevalling lang voordat de bevalling begint, starten. Over het algemeen zijn contracties met toenemende frequentie en intensiteit een teken dat de bevalling begint. Begin met het timen van je weeën (hoe lang ze duren en hoeveel tijd er tussen zit). Je arts zal dit willen weten om je te kunnen adviseren wanneer je naar het ziekenhuis moet. Wees echter voorbereid om onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan als je een aanzienlijke bloeding hebt of als je water breekt, en aarzel natuurlijk niet om je arts te bellen als je iets ongewoons merkt, of als je niet zeker weet wat je moet doen.