Net als een rups die tussen de 1 en 2 jaar in een vlinder verandert, kan je peuter in een kleine babbelbox veranderen. Ze worden veel beter in het uitdrukken van wat ze willen en nodig hebben, met behulp van zowel gebaren als geluiden. Wanneer ze 2 jaar zijn kun je verwachten dat ze eenvoudige zinnen van twee tot drie woorden aan elkaar rijgen (‘Wil beer!’ ‘Papa help!’ ). Ze kunnen soms wel (min of meer duidelijk) meer dan 20 woorden zeggen, maar ze kunnen er nog tientallen meer begrijpen, zoals het kunnen aanwijzen van bekende voorwerpen (bijvoorbeeld lichaamsdelen, het huisdier van de familie, eten en speelgoed ) en in staat zijn om eenvoudige verbale bevelen te begrijpen en op te volgen (“Pak je sokken op en breng ze naar mama”).
Ook al ontwikkelen peuters zich in hun eigen tempo, als de taal van je peuter niet lijkt te verbeteren, kan het zijn dat je kind een spraakachterstand heeft.
Wat veroorzaakt vertraagde spraak?
Vertraagde spraak heeft verschillende mogelijke oorzaken. Het kan een teken zijn van een lichamelijk probleem, zoals aanhoudende, milde oorontstekingen, andere lichamelijke problemen die het gehoor verstoren, of beperkte tongbeweging als gevolg van een korte frenulum (het kleine flapje onder de tong dat het aan de onderkant van de mond hecht). Een vertraagde spraak kan tevens duiden op extreme verlegenheid of een soort ontwikkelingsachterstand.
Wanneer moeten ouders zich zorgen maken over vertraagde spraak?
Als je kind na het 2e levensjaar nog steeds niet spontaan spreekt (wat betekent dat deze niets zegt of je alleen maar napraat zonder zelf woorden te verzinnen), je eenvoudige verzoeken niet begrijpt, nog steeds wijst, of uitspraken heeft die zo onbegrijpelijk zijn dat je het meeste van wat er wordt gezegd niet kunt begrijpen, is het tijd om over je zorgen te praten. Je kinderarts of een spraakpatholoog kan het gehoor en de spraak van je kind beoordelen en indien nodig een diagnose stellen en behandelingsopties geven.
Wat zijn enkele oefeningen die een spraakvertraging kunnen helpen?
Het beste dat je kunt doen om verbale interactie aan te moedigen, is verbaal met je kind communiceren! Hoe meer woorden ze je horen spreken, lezen, of zelfs zingen, hoe beter! (Hier zijn een paar gespreksstarters om met je kleine te proberen!)
Voorlezen is een geweldige manier om verbale interactie te bevorderen (plus, het vergt enige druk van ouders om alle woorden helemaal opnieuw te bedenken). Het geeft je ook een voorsprong als je je kind om antwoorden vraagt. Vraag kinderen van deze leeftijd over wat je op dat moment ziet. Bijvoorbeeld: “Kijk! Een kat! Wat zegt de kat? Welke andere dieren zie je? “
Dagelijkse activiteiten kunnen ook een gesprek op gang brengen. Maak waarnemingen hardop, en gebruik een meer dramatische manier van spreken, zodat de interesse van je kleintje wordt getrokken door je opmerkingen (“Kijk naar de mooie groene bladeren …” “Papa roert de lekkere havermout nu!”) En stel je kind vragen ( “Zie je de hoge bomen?” “Welke kleur hebben mama’s nieuwe schoenen?”). Als je met (of gewoon in de buurt van) je kind praat, probeer dan specifieke naamwoorden te gebruiken in plaats van vage termen (zoals ‘dit’ en ‘dat’) om hun woordenschat op te bouwen.
Een andere goede gespreksaanzet is ‘zoete praatjes voor het slapengaan’. Op de momenten vlak voordat hij in slaap valt, is de geest van je peuter een kleine spons die je woorden opzuigt. Als onderdeel van de nachtelijke routine, bespreekt je met je peuter de beste delen van hun dag en vermeldt je welke leuke dingen er morgen kunnen gebeuren. “Zoet” praten voor het slapengaan is een speciale manier om taal een boost te geven, je liefdevolle band te versterken en ze te helpen weg te dromen in zoete dromen.