Ouderschap is een van de meest lonende banen, maar het kan ook een van de moeilijkste zijn. Veel nieuwe ouders zijn bang dat ze niet weten wat ze moeten doen. Er zijn echter praktische manieren om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van een nieuwe ouder, zodat je meer van je ouderschap kunt genieten.

Jouw emoties

Het is normaal om sterke emoties te hebben tijdens de zwangerschap en nadat de baby is geboren. Je zult waarschijnlijk vreugde, liefde, vreugde en verrassing ervaren, en op andere momenten stress, woede en frustratie.

Veel mensen moeten gaandeweg leren ouders te zijn. Het kan nog moeilijker zijn om met je emoties om te gaan als je niet bij je gezin woont of zelf leert oud te worden.

Vaak is het krijgen van een baby anders dan je had verwacht. Je bent misschien bang dat de bevalling niet is verlopen zoals je had gepland, borstvoeding is moeilijker dan je dacht dat het zou zijn, of je hebt een paar slechte dagen.

Veel ouders voelen zich verloren – alsof ze het niet aankunnen. Je zult echter elke dag leren en je zelfvertrouwen zal in de loop van de tijd toenemen. Het is ook heel gebruikelijk om negatieve gevoelens jegens je baby te ervaren. Als ze intens zijn, terug blijven komen of lang duren, moet je met een gezondheidsdeskundige praten.

Veel voorkomende zorgen en angsten

Het is normaal dat je je ongerust of angstig voelt wanneer je de zorg hebt over een nieuwe baby. Hier zijn enkele veelvoorkomende zorgen, met tips om hiermee om te gaan.

Bezorgd dat de baby zal sterven terwijl hij slaapt. Veel moeders zijn bang dat hun baby zal stikken, omrollen of plotseling onverwachts zal overlijden bij baby’s (SUDI of SIDS). SIDS is zeer zeldzaam, hoewel het natuurlijk wel voorkomt. Om het risico te minimaliseren, leg je je baby op zijn rug om te slapen, rook je niet, zorg je ervoor dat het hoofdje onbedekt is en laat je het niet te warm worden. De veiligste plek om te slapen is de eerste 6 tot 12 maanden in een kinderbedje in een kamer bij jou.

Bezorgd dat je niet van je baby houdt: zowel moeders als vaders hebben vaker het gevoel dat ze geen goede band met hun baby hebben. Het kan dagen, weken of maanden duren voordat je een hechte band met je baby voelt. Je zult waarschijnlijk een mix van emoties voelen. Als je je gedurende lange tijd erg neerslachtig voelt en geen verbinding met de baby heeft, neem dan contact op met een gezondheidsdeskundige.

Ook interessant om te lezen:  Informatie over Mond-en klauwzeer bij kinderen

Bezorgd dat je de fontanel beschadigt: baby’s hebben zachte plekken op hun hoofd, de fontanel genaamd. De fontanel is moeilijker dan je denkt. Hoewel je altijd voor het hoofdje van je baby moet zorgen, kun je hem / haar geen pijn doen door de fontanel aan te raken of te strelen.

Bang dat je de baby laat vallen: Maak het huis babyveilig om struikelen of vallen te voorkomen. Controleer of er geen haken en ogen op tapijten of vloerkleden zitten, houd voorwerpen uit de buurt van trappen en neem de tijd om met de baby rond te lopen.

Bezorgdheid over de baby is niet normaal: ouders vergelijken de ontwikkeling van hun baby vaak met die van andere baby’s. Maar kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en bereiken op verschillende tijdstippen mijlpalen. Ongeveer 10 tot 15% van de kinderen ervaart een of andere ontwikkelingsachterstand voordat ze 3 jaar oud zijn. Laat de ontwikkeling van je baby routinematig controleren met behulp van het consultatiebureau. Vertrouw op je instincten, en als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met je arts.

Bezorgd dat de baby te veel huilt: het is normaal dat pasgeboren baby’s veel huilen. Huilen neemt toe na 2 tot 3 weken en piekt met 6 tot 8 weken. Het komt vaker voor in de late namiddag en vroege avond. Als het huilen anders klinkt of als je je zorgen maakt, raadpleeg dan je arts.

Bezorgd dat de baby te veel slaapt: sommige baby’s slapen het grootste deel van de tijd, anderen worden veel wakker. De eerste paar weken zou je baby 8 tot 12 slaapuurtjes in 24 uur moeten krijgen. Zolang je baby voldoende natte luiers en mosterdkleurige poep heeft, is er waarschijnlijk geen probleem.

Bezorgd over geld: veel ouders zijn bang dat ze niet in staat zullen zijn om voor hun baby te zorgen. Het is belangrijk om voor de bevalling te beginnen met plannen en te budgetteren zodra de baby is geboren. Mogelijk heb je ook recht op overheidssteun, zoals ouderschapsverlof, kinderopvangtoeslag en ouderschapsuitkering.