Tegen de tijd dat kinderen de leeftijd van 12 maanden bereiken, worden ze als ‘peuters’ beschouwd. Hoewel peuters veel kunnen variëren in grootte en vorm en wat ze kunnen doen, is er een welbepaald tijdsbestek waarbinnen de meeste peuters hun ontwikkelingsmijlpalen zullen bereiken.
Net als baby’s ontwikkelen en bereiken peuters deze mijlpalen wanneer ze zich veilig en geliefd voelen. Peuters hebben ook veel slaap nodig. Probeer ervoor te zorgen dat je kind gedurende een periode van 24 uur 12 tot 13 uur slaap krijgt, verdeeld over een nacht lang slapen en 1 tot 2 keer korter slapen gedurende de dag.
Als je je zorgen maakt of je kind deze mijlpalen binnen een verwachte periode bereikt, neem dan contact op met je arts of een kindergezondheidsverpleegkundige.
Fysieke mijlpalen en mijlpalen op het gebied van vaardigheden
Je peuter kan mogelijk opstaan zonder hulp van jou of andere ondersteuning tussen 12 en 15 maanden. Als ze eenmaal kunnen staan, beginnen ze al snel meer te ontdekken.
Veel peuters beginnen tussen de 12 en 15 maanden zelfstandig te lopen, maar het is normaal dat anderen beginnen met lopen na 15 tot 18 maanden. Met wat oefening kunnen ze zelfs trappen of meubels gaan beklimmen en gaan rennen. Veel peuters zijn erg druk en actief en nieuwsgierig naar de wereld waarin ze leven.
12-15 maanden
Tussen de 12 en 15 maanden leren peuters veel over hun wereld door dingen te schudden en te bonzen en ze samen te voegen in stapels of torens en ze vervolgens uit elkaar te slaan.
Ze kunnen misschien verwijzen naar de mensen en dingen die ze weten als je het hen vraagt. Het kan zijn dat je peuter uit een kopje begint te drinken.
15-18 maanden
Tegen 18 maanden hebben de meeste peuters veel meer controle over hun hand- en armbewegingen en kunnen ze proberen je te helpen bij het aankleden.
Je peuter kan vaardigheden toepassen, zoals het gebruik van een potlood of lepel, of drinken uit een kopje. Ze zullen ook meer controle krijgen over de bewegingen die nodig zijn voor die vaardigheden waarmee ze zeer kleine voorwerpen kunnen oppakken, zoals kleine stenen of onderdelen van speelgoed. Het is erg belangrijk om te kijken naar wat je peuter opraapt voor het geval ze het proberen door te slikken.
Emotionele mijlpalen
Na 12 maanden zal uw peuter een goed ontwikkelde emotionele band met mensen hebben en hun genegenheid gaan tonen. Meestal beginnen ze na ongeveer 14 maanden verlatingsangst te voelen als ze bang zijn om van je gescheiden te worden.
Sommige peuters beginnen driftbuien te krijgen.
12-15 maanden
Je peuter zal beginnen te begrijpen hoe anderen zich voelen – bijvoorbeeld door verdrietig te kijken als iemand bij hen in de buurt verdrietig lijkt of huilt.
15-18 maanden
Je peuter kan zich erg zelfbewust beginnen te voelen en tekenen van schaamte vertonen als mensen naar hem kijken.
Mijlpalen in denken en communiceren
Het is je waarschijnlijk al een aantal maanden opgevallen dat je baby lijkt te ‘brabbelen’. Nu zul je echte woorden gaan horen tussen het gegrom, knikken en wijzen. Er kunnen 1 of 2 woorden zijn na ongeveer 12 maanden, oplopend tot 6 of meer woorden met 18 maanden.
Tegen 18 maanden kent uw peuter het doel van sommige dingen, zoals telefoons en borstels.
12-15 maanden
Tussen 12 en 15 maanden begint je peuter ook:
- Je knuffelen
- Wijs lichaamsdelen of favoriete dingen aan als je ze een naam geeft
- Votlg eenvoudige instructies – als je ze vraagt je iets te geven en je hand uitstrekt, zullen ze het waarschijnlijk doen
15-18 maanden
Tussen de 15 en 18 maanden kunnen peuters hun eigen naam herkennen. Tegen 18 maanden kunnen ze eenvoudige instructies begrijpen en volgen, zoals iets uit een andere kamer halen, zonder dat ze door gebaren hoeven te worden gevraagd.
Tegen 18 maanden herkent je peuter zichzelf mogelijk in de spiegel.
De ontwikkeling van je peuter ondersteunen
Om je peuter te helpen zich in deze periode te ontwikkelen en de mijlpalen in het normale bereik te bereiken, kun je de volgende dingen proberen:
- Toon veel warmte en liefde met knuffels en kusjes
- Speel ermee door voorwerpen te gebruiken zoals blokken en plastic bakjes
- Speel alsof je “iets doet”, bijvoorbeeld door te doen alsof je een kopje thee drinkt of met poppen te spelen
- Praat met ze – noem dingen die je gebruikt en waarmee je in aanraking komt, zoals meubels, kleuren en namen van mensen
- Lees, zing kinderliedjes en zing liedjes
- Vaardigheden aanmoedigen zoals het gebruik van een lepel en drinken uit een kopje
- Moedig ze aan om te wandelen en te verkennen, maar blijf dichtbij zodat ze zich veilig voelen
- Moedig spelen met andere kinderen aan, maar wees je ervan bewust dat ‘delen’ geen onderdeel is dat ze nog zullen begrijpen (hoewel ‘van mij’ dat zeker is)
Als je je zorgen maakt
Je moet contact opnemen met je arts of kinderverpleegkundige als je peuter na 18 maanden nog niet:
- Geniet van oogcontact of knuffels
- Enkele woorden spreekt
- Eenvoudige instructies volgt
- Doet wijzen, zwaaien of andere gebaren gebruikt
- Wandelt
- Dingen duidelijk zien of kan horen
Vaccinaties
Na 12 maanden krijgt je kind ACWY-vaccinaties tegen mazelen, bof en rubella (BMR), pneumokokken en meningokokken.
Na 18 maanden moeten ze de vaccinatie tegen mazelen, bof, rubella en waterpokken (varicella) (MMRV), de vaccinatie tegen difterie, tetanus, kinkhoest (pertussis) en het Hib-vaccin (Haemophilus influenzae type b) krijgen.