Voor het eerst wandelen is een van de meest spannende en gedenkwaardige mijlpalen in de ontwikkeling van je kind. Je baby heeft zich al van jongs af aan voorbereid om te lopen en nu culmineert al het rollen, zitten, schuiven van de bodem, kruipen en staan aan meubels in het nieuwste avontuur van je baby – de eerste stapjes.

Baby’s beginnen meestal tussen de 8 en 18 maanden oud te lopen. Voordat ze gaan lopen, hebben baby’s meestal gekropen (tussen 6 en 13 maanden) en zichzelf opgetrokken om te gaan staan ​​(meestal tussen de 9 en 12 maanden).

Hoe het lopen zich ontwikkelt

Om te kunnen lopen, heeft je baby veel vaardigheden nodig, waaronder evenwicht, coördinatie, opstaan ​​en het kunnen dragen van het lichaamsgewicht van het ene been naar het andere.

Elke nieuwe vaardigheid die je baby ontwikkelt, bouwt voort op de eerdere vaardigheden die je baby heeft geleerd. Naarmate je baby ouder wordt, worden de vaardigheden die hij leert steeds complexer.

Terwijl je baby bezig was met kruipen en optrekken om te staan ​​en vervolgens tussen meubels doorkruiste, bouwden ze waardevolle spierkracht en vaardigheden op zoals balans en coördinatie, die allemaal nodig zijn om te lopen en later te rennen.

Andere ontwikkelingsgebieden

Hoewel wandelen een spannende mijlpaal is, is het belangrijk om te onthouden dat er rond deze tijd veel gebeurt voor je baby. Je baby ontwikkelt ook nieuwe communicatie- en denkvaardigheden (bijvoorbeeld eerste woordjes) en leert omgaan met nieuwe emoties, zoals omgaan met een “scheiding” van jou en omgaan met vreemden. En als je baby eenmaal opstaat en loopt, hebben ze een geheel nieuwe kijk op hun wereld en de mensen erin om in te zien en te proberen er iets van te begrijpen.

Ook interessant om te lezen:  Informatie over blindedarmontsteking bij kinderen

Wat jij kunt doen

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je baby te helpen bij het lopen:

  • Speel samen – door bij of dichtbij je kind te zijn wanneer ze op onderzoek uitgaan, voelt het zich veilig en bouwt het hun zelfvertrouwen op.
  • Moedig bewegen aan – door actief te zijn en te bewegen, worden de spierkracht en de houding van je kind verbeterd, waardoor je kind beter wordt in lopen en voorbereidt op het hardlopen.
  • Maak je huis veilig – naarmate je baby meer door het huis gaat bewegen, zorg je ervoor dat de omgeving vrij blijft, zodat er geen ongelukken gebeuren en dat er veel mogelijkheden zijn om te wandelen en te verkennen.
  • Vermijd loopstoeltjes – deze helpen je baby niet om te leren lopen en kunnen de ontwikkeling van loopvaardigheid zelfs vertragen.

Hulp krijgen

Als je baby 18 maanden of ouder is en nog niet alleen loopt, of als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je baby, neem dan voor advies contact op met je plaatselijke arts of kinder- en gezinsverpleegkundige.