Wat is blindedarmontsteking?
De appendix is een klein orgaan dat rechtsonder in de buik aan de dikke darm is bevestigd. Wanneer het geïnfecteerd raakt, wordt het appendicitis genoemd.
Appendicitis is een noodgeval. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten en meteen medische zorg te krijgen.
Wat zijn de tekenen en symptomen van blindedarmontsteking?
De eerste tekenen van blindedarmontsteking zijn vaak lichte koorts en pijn rond de navel. Het lijkt misschien gewoon buikpijn, maar bij blindedarmontsteking wordt de pijn meestal erger en verplaatst deze zich naar de rechterkant van de buik.
Als je kind buikpijn heeft, let dan op de volgende tekenen van blindedarmontsteking:
- Sterke pijn, voornamelijk rond de navel of rechtsonder in de buik (de pijn kan in het begin komen en gaan, en daarna stabiel en intens worden)
- Lichte koorts
- Verlies van eetlust
- Misselijkheid (zich ziek voelen) en braken (overgeven)
- Diarree (vooral kleine hoeveelheden, met slijm)
- Gezwollen buik
Als de pijn zich over de buik verspreidt, kan dit betekenen dat de appendix is gesprongen. Artsen noemen deze gescheurde blindedarmontsteking, en het is ernstig. Een hoge koorts die 40 ° C bereikt, is een ander teken van een gesprongen appendix.
Bel onmiddellijk je arts als je denkt dat je kind blindedarmontsteking heeft. Hoe eerder het wordt onderzocht, hoe gemakkelijker het zal zijn om te behandelen.
Welke problemen kunnen er optreden?
Als een geïnfecteerde appendix niet wordt verwijderd, kan deze ongeveer 48 tot 72 uur na het begin van de symptomen barsten. Dit kan bacteriën in het lichaam verspreiden. De infectie kan een grote verzameling pus (een abces) vormen of zich door de buik verspreiden.
Wie krijgt een blindedarmontsteking?
Appendicitis treft vooral kinderen en tieners tussen 5 en 20 jaar oud. Het is zeldzaam bij zuigelingen.
Wat veroorzaakt blindedarmontsteking?
Wanneer de appendix verstopt raakt, kunnen er te veel bacteriën groeien en een infectie veroorzaken. Enkele van de dingen die de appendix kunnen blokkeren, zijn:
- Harde, korrelachtige ontlasting
- Gezwollen lymfeklieren in de darmen
- Parasieten en andere infecties
Appendicitis is niet besmettelijk. Kinderen kunnen het niet krijgen van iemand die het heeft.
Hoe wordt een blindedarmontsteking vastgesteld?
De symptomen van blindedarmontsteking kunnen veel lijken op die van andere medische problemen (zoals nierstenen, longontsteking of een urineweginfectie). Het kan dus een uitdaging zijn voor artsen om een diagnose te stellen.
Om erachter te komen of een kind blindedarmontsteking heeft, zal een arts de buik onderzoeken op tekenen van pijn en gevoeligheid. De arts zal bloedonderzoeken en urinetests laten uitvoeren. Sommige kinderen krijgen ook een röntgenfoto van de buik en borst, een echografie of een CAT-scan.
Het medisch team kan je vertellen om het kind geen eten of drinken te geven. Dit is voor het geval je kind geopereerd moet worden.
Hoe wordt blindedarmontsteking behandeld?
Een chirurg zal opereren om de geïnfecteerde appendix te verwijderen. Dit heet een blindedarmoperatie. Meestal gebruiken chirurgen een klein apparaatje, een laparoscoop genaamd, om de appendix te verwijderen door een kleine snee in de buik. Kinderen die deze operatie ondergaan, blijven meestal een dag in het ziekenhuis.
Het zorgteam kan je kind voor en na de operatie intraveneuze vloeistoffen en antibiotica toedienen. Dit helpt problemen zoals een infectie te voorkomen. Kinderen krijgen pijnstillers als ze die nodig hebben.
Een kind met een gebarsten appendix moet mogelijk langer in het ziekenhuis blijven na een blindedarmoperatie. Dat geeft de antibiotica de tijd om alle bacteriën te doden die zich in het lichaam verspreiden.
Kan blindedarmontsteking worden voorkomen?
Er is geen manier om blindedarmontsteking te voorkomen, maar als kinderen snel de juiste medische zorg krijgen, vinden en behandelen artsen deze meestal zonder problemen.