De meeste kinderziektes zijn klein. Maar het kan moeilijk zijn om te weten of je kind ernstig ziek is.
Je moet onmiddellijk hulp zoeken als je kind:
- Is ongewoon slaperig, slap, lusteloos of reageert niet
- Is van kleur veranderd en bleek, of heeft een blauwachtige of grauwe huid, of heeft een paarse of rode uitslag die de huid niet verkleurt (blancheert) wanneer erop wordt gedrukt
- Heeft ademhalingsmoeilijkheden, ademt snel, oppervlakkig of gromt tijdens het ademen
- Koorts heeft met een temperatuur hoger dan 38 ° C en jonger is dan 3 maanden
- Weigert te drinken, of drinkt minder dan de helft van hun normale vochtinname
- Urineert niet of maakt minder dan de helft van hun normale hoeveelheid luiers nat
- Epileptische aanvallen heeft
- Herhaaldelijk moet braken of als het braaksel een groene tint heeft
- Heeft een hoge, zwakke of continue schreeuw
- Heeft een uitpuilende fontanel, de zachte plek bovenop het hoofdje van je baby
Hoe je de temperatuur van je kind kunt controleren
Een lichaamstemperatuur boven 38 ° C duidt op koorts. Het is niet betrouwbaar om de lichaamstemperatuur te controleren door het voorhoofd van je kind te voelen. Gebruik altijd een thermometer.
Er zijn verschillende soorten thermometer en de resultaten kunnen variëren, afhankelijk van wat je gebruikt:
- Digitale thermometer, die onder de tong of oksel wordt geplaatst. Mondelinge metingen (onder de tong) zijn meestal het meest nauwkeurig. Bij kinderen ouder dan 4 jaar is het het beste om orale temperaturen op te nemen
- Digitale oorthermometer, die snel en gemakkelijk is, maar een beetje onnauwkeurig kan zijn
- Temporale arteriële thermometers, die het voorhoofd scannen om een meting te geven
Sommige thermometers zijn geschikter voor bepaalde leeftijdsgroepen, dus volg de aanwijzingen van de fabrikant voor een nauwkeurige meting of vraag je arts of kinderverpleegkundige om advies.
Koorts is een veel voorkomend symptoom van veel kinderziekten en vaak hoef je je er geen zorgen over te maken. Laat baby’s jonger dan 12 maanden echter altijd controleren of ze koorts hebben. Als je baby jonger is dan 3 maanden en koorts heeft, dien je onmiddellijk medisch advies in te winnen, zelfs als hij geen tekenen van overgeven heeft.
Suikerziekte
Diabetes is een langdurige aandoening die wordt gekenmerkt door een zeer hoge bloedsuikerspiegel. Bij kinderen wordt diabetes meestal veroorzaakt door een tekort aan insuline.
Kinderen met diabetes kunnen veel plassen. Dit kan leiden tot bedplassen gedurende de nacht. De urine kan ook zoet ruiken doordat de bloedsuikerspiegel via de urine verloren gaat.
Andere tekenen van diabetes bij kinderen zijn vermoeidheid, gewichtsverlies, buikpijn en meer honger en dorst. Als diabetes onbehandeld blijft, kunnen kinderen met diabetes zich erg moe voelen, een zoete, fruitige, alcoholachtige geur in hun adem hebben, overgeven of epileptische aanvallen krijgen.
Meningitis (hersenvliesontsteking)
Meningitis is een zwelling van het membraan rond de hersenen. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie.
Meningitis begint vaak met griepachtige symptomen zoals hoge temperatuur, koude rillingen en koude handen of voeten. Het kind kan slaperig of minder alert worden, een slechte kleur hebben of bleek zijn en niet drinken of plassen. Een stijve nek, een vlekkerige rode of paarse uitslag en ademhalingsmoeilijkheden kunnen ook optreden. Een kind met meningitis kan aanhoudende hoofdpijn of een zere nek hebben, en felle lichten kunnen hun ogen beschadigen.
Meningitis is een medisch noodgeval en heeft onmiddellijke behandeling nodig. Het kan binnen enkele uren dodelijk zijn, dus een vroege diagnose en behandeling is van vitaal belang. Wacht niet tot de paarse uitslag verschijnt, want dat is een laat stadium van de ziekte. Als je denkt dat je kind hersenvliesontsteking heeft, breng het dan rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis.
Er zijn vaccins beschikbaar tegen sommige soorten virussen en bacteriën die meningitis veroorzaken.