Je baby is nu een heerlijke en soms uitdagende peuter. Je kunt goed gedrag aanmoedigen door aandacht te schenken aan gewenst gedrag, de aandacht af te trekken van ongewenst gedrag, beschrijvende complimenten te gebruiken en gepaste consequenties vermengd met veel liefde.
Samenleven met een peuter
Peuters (kinderen van 1-3 jaar) zijn verrukkelijk en aanhankelijk, maar ook uitdagend en verwarrend. Ze ervaren veel krachtige emoties, leren goed van kwaad en realiseren zich dat ze niet alles op hun eigen manier kunnen hebben. Driftbuien, kieskeurig eten en bijten komen vaak voor.
Je kind is niet ‘slecht’ omdat het zich zo gedraagt – het is heel normaal voor die leeftijd. Er zijn veel positieve opvoedingsbenaderingen die je kunt gebruiken om het gedrag van je peuter vorm te geven en tegelijkertijd een goede relatie op te bouwen.
Hoe gaat je gezin om met discipline?
Je zult meer succes zien als jij en je partner allebei dezelfde benadering van discipline gebruiken, dus je moet beslissen welke opvoedingsstijl bij je gezin past. Je kunt er zelfs voor kiezen om een ouderschapscursus te volgen.
Streef ernaar om een sterke band met je kind op te bouwen door een warme, liefdevolle toon te gebruiken, en bespreek ook gezonde grenzen om hen te helpen zelfdiscipline en overweging te leren. Deze combinatie wordt soms gezaghebbend ouderschap genoemd.
Elke ouder vindt het gedrag van peuters soms moeilijk te hanteren, dus bedenk manieren om jezelf te kalmeren als en wanneer je boos wordt op je peuter.
Wat is ‘goed’ gedrag bij peuters?
Goed gedrag bij peuters varieert met de leeftijd, maar omvat zaken als het leren beheersen van negatieve emoties zoals woede, verdriet en frustratie. Het kan ook betekenen dat je ‘alsjeblieft’ of ‘bedankt’ zegt, een speeltje deelt, om de beurt speelt of eenvoudige instructies volgt.
Je kunt de toon zetten voor goed gedrag door ervoor te zorgen dat je peuter:
- Genoeg slaap krijgt
- Gezond eet
- Leven in een veilige en interessante omgeving
- Voldoende dagelijkse lichaamsbeweging krijgen om overtollige energie kwijt te raken
Evenzo, krijg jij voldoende rust en ontspanning? Je moet voor jezelf zorgen, zodat je de energie en het geduld hebt om met je kind om te gaan.
Positieve opvoedingstips
- Heb realistische verwachtingen van je peuter. Hun vervelende gedrag kan heel normaal zijn voor hun leeftijd.
- Gebruik routines om hen te helpen weten wat ze kunnen verwachten.
- Merk opzettelijk goed gedrag op wanneer je het ziet. Dit is meestal meer dan je je realiseert.
- Wees specifiek in je complimenten: ‘Goed gedaan dat je je speelgoed weer in de juiste doos hebt gestopt’ geeft je peuter meer informatie over hoe hij je kan plezieren dan algemene complimenten voor het opruimen. Dit wordt ‘beschrijvende lof’ genoemd.
- Gebruik duidelijke verzoeken of instructies.
- Geef je kind even acceptabele keuzes: ‘Wil je je groene trui of je rode trui dragen?’
- Herformuleer je woorden om je te concentreren op het positieve: ‘Zodra je je schoenen hebt aangetrokken, gaan we naar het park’ voelt heel anders dan ‘We gaan nergens heen totdat je je schoenen aantrekt!’
- Laat zien dat acties natuurlijke gevolgen hebben: ‘Omdat je zo lang bezig bent geweest met het aantrekken van je schoenen, hebben we minder tijd om in het park door te brengen.’
- Bereid je peuter voor op aanstaande veranderingen: ‘We moeten binnenkort naar huis. Je kunt eerst nog twee keer op de glijbaan gaan.’
- Bouw een warme en liefdevolle relatie op door te genieten van het gezelschap van je peuter.
- Wees vooral geduldig met het moeilijke gedrag van een peuter als ze zich aanpassen aan een grote verandering, zoals een nieuwe baby in het gezin.
Het gedrag van je peuter beheren is een uitdaging. Het kost peuters tijd en consistentie om te leren hoe ze zich goed moeten gedragen, maar geleidelijk zul je de beste manier vinden om ze aan te moedigen en hun gedrag vorm te geven.