Het aantal gevallen is de afgelopen jaren sterk gedaald, van 200 in de jaren tachtig naar tegenwoordig gemiddeld 12 per jaar. Dat komt omdat er gelukkig steeds meer kennis en informatie is over het voorkomen van wiegendood.
Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte
Wat zijn de symptomen van wiegendood?
Het treedt op tijdens de slaap, is pijnloos en gebeurt stil. Vaak vindt men braaksel terug rond het kind, maar dit is meestal niet de doodsoorzaak. Wiegendood is niet erfelijk; een herhaling binnen dezelfde familie is erg zeldzaam. Het treedt vooral op voor de leeftijd van 6 maanden
Welke factoren kunnen de kans op wiegendood verhogen?
Wat zijn risico’s voor wiegendood? Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit.
Wat kun je doen om wiegendood te voorkomen?
Tips ter voorkoming van wiegendoodLeg de baby vanaf de geboorte in rugligging te slapen. … Gebruik geen dekbed, kussens, slappe matrassen of hoofdbeschermers. … Niet te warm. … Ventileer de slaapkamer van je baby goed. … Laat de baby niet bij jullie in bed slapen. … Houd je baby vrij van rook. … Speengebruik. … Tweelingen niet in 1 bed.
Hoe kan een baby dood geboren worden?
Doodgeboorte is de geboorte van een kind dat is overleden tijdens de zwangerschap (intrauteriene vruchtdood) of kort na de geboorte is overleden. Als blijkt dat het kind in de baarmoeder niet meer leeft, kunt u een spontane bevalling afwachten of kan de bevalling worden ingeleid, zodat het kind wordt geboren.
Wat is Rebreathing?
Bij rebreathing ademt het kind steeds zijn eigen adem weer in. Doordat het lichaam de zuurstof uit die adem opneemt, en je dus lucht met minder zuurstof uitademt, bevat deze lucht bij elke ademhaling steeds minder zuurstof. Omdat je wel kunt ademen (je stikt niet), krijg je geen reflex om naar lucht te snakken.
Kan je testen op wiegendood?
Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.