Waarom huilen baby’s?

Alle baby’s huilen. En godzijdank doen ze dat, anders zouden we nooit weten wanneer ze onze hulp nodig hadden.

Sommige gevoelige baby’s jammeren minutenlang en wedijveren om onze aandacht, zelfs als ze super honger hebben. Andere pittige baby’s reageren overdreven en beginnen bloedstollend te schreeuwen, zelfs als ze gewoon een beetje vastgehouden willen worden of een luierwissel willen.

Of je baby nu een gemakkelijke kleine kerel is of een enorme drama-koningin, je hoeft alleen maar uit te zoeken wat er aan de hand is en zo goed mogelijk op het huilen van de baby te reageren.

5 veelvoorkomende drogredenen waarom baby’s huilen

Hier volgen 5 redenen die je misschien vaker hoort, maar niet de reden tot het huilen zijn.

1. Je baby is boos op je. Nee! Het duurt maanden voordat ze woede leren.

2. Je baby voelt je angstgevoelens. Nee! Je kleintje heeft de psychologische vaardigheden niet om frustraties in je spraak te onderscheiden.

3. Je baby heeft een natte luier. Nee! Er is een onderzoek gedaan waarbij natte luiers werden verschoont bij huilende baby’s. Daarna werden de natte luiers weer aangetrokken. De meeste baby’s kalmeerden meteen, ondanks dat ze een natte luier aanhadden.

4. Je baby heeft zure refluxpijn. Dit komt zeer zelden voor. Alle baby’s hebben reflux (ook wel “spugen” genoemd), maar het is zelden een reden om te huilen. Zolang ze mooi aankomen en niet meer dan 5 keer per dag braken, is er niks aan de hand. Toch blijft zure reflux een veel voorkomende zorg van ouders.

5. Je baby heeft probiotica nodig. Nee! Slechte bacteriën zijn zelden een probleem.

5 meer reële redenen waarom je baby huilt

1. Je baby huilt omdat ze honger heeft. Dit is het eerste dat je moet controleren. Zelfs als je je baby 30 minuten geleden hebt gevoed, heeft ze misschien wat meer nodig om tevreden te zijn.

Ook interessant om te lezen:  Is borstvoeding altijd beter?

2. Hij voelt zich ongemakkelijk. Tegenwoordig hoef je je geen zorgen te maken over porren door openstaande veiligheidsspelden, maar controleer wel of hij het warm of koud heeft of luieruitslag heeft. Dit zijn veel voorkomende redenen waarom pasgeborenen huilen.

3. Ze heeft buikpijn. Sommige gevoelige baby’s haten de normale peristaltiek, verstrakking van de darmen, die optreedt na het eten. Maar een kleine buikmassage volstaat meestal. 

4. Hij is te opgewonden of te moe. Lawaai en commotie kunnen een baby overweldigen. En het wakker houden, om hem extra moe te maken, zodat hij ’s nachts langer zal slapen, werkt vaak averechts. Oververmoeide baby’s huilen overdag meer en worden ’s nachts meer wakker.

5. Ze wil door jou worden vastgehouden. In de baarmoeder had de kleine een non-stop aanraking met moeder. Dat is de reden waarom gevoelige baby’s vaak kalmeren zodra ze vastgehouden worden, in een draagdoek worden gedragen, huid op huid worden gelegd of goed worden ingebakerd.

Nog een grote reden waarom baby’s huilen

Hij is onderprikkeld. Onthoud dat het leven in de baarmoeder er een is van constant schudden en suizen. Dus als je te veel tijd op een rustige, stille plek doorbrengt, kan je baby een beetje gek worden.

Waarom huilen baby’s zonder reden?

Als het lijkt alsof je baby zonder reden huilt, komt dat meestal omdat je baby onrustig is door de wereld om hem heen. Hij is gewend aan de gezellige, bruisende omgeving van de baarmoeder.