Er zijn maar weinig dingen die zo frustrerend zijn voor ouders als wanneer je baby geen dutje doet, ze ertegen vecht en niet slaapt, of dat ze slechts 5-10 minuten slapen. Het is zo gewoon dat er een jargon voor bestaat in het moderne lexicon: de Nap FAIL. Hier bespreken we de belangrijkste dutjesproblemen en benoemen we een aantal oplossingen:

Slaapprobleem: hij is te opgewonden

Oplossing: voeg rustige speeltijd in zijn slaapkamer toe aan je dutje. Maak de kamer koeler, verminder afleiding en gebruik witte ruis. Als je borstvoeding geeft, probeer dan stimulerende middelen te vermijden, zoals chocolade of koffie, en kijk of dat een verschil maakt in de slaap van je baby.

Slaapprobleem: hij is ondergestimuleerd

Oplossing: loop niet op je tenen en houd het huis niet stil. Baby’s vinden normale huishoudelijke geluiden rustgevend. En baby’s die van beweging houden, hebben er baat bij om in een veilige wieg of een volledig achteroverliggende schommel te slapen. Onthoud dat de baarmoeder eerder luidruchtig en constant in beweging was.

Slaapprobleem: er zit haar iets dwars

Oplossing: zoek uit of ze honger heeft en geef haar te eten. Zoek naar andere redenen waarom ze zich misschien ongemakkelijk voelt. Is ze te warm? Kan haar kleding ongemakkelijk zitten?

Slaapprobleem: ze is oververmoeid

Tekenen zijn: ze valt in slaap in de auto, zakt voor het dutje in elkaar, of is chagrijnig en heeft wazige ogen.

Oplossing: maak een flexibel schema. Het hebben van een flexibele routine kan een echte hulp zijn als je baby niet goed slaapt: ze is een gevoelig, kieskeurig kind dat uit het tegenzit als haar dutje te laat is; wordt chagrijnig als ze oververmoeid is; is bestand tegen slaap; wordt te vaak wakker; of wordt ’s ochtends te vroeg wakker. Stel de volgende stappen in om een ​​werkbaar schema te krijgen en de dutjes weer op het goede spoor te krijgen.

1. Baby wil niet slapen? Zoek eerst uit wat er precies aan de hand is

Ook interessant om te lezen:  Informatie over postpartum psychose

Als je net als de meeste ouders bent, vervaagt de ene dag in de volgende. Houd dus een aantal dagen een dagelijks wek- / slaapdagboek bij voordat je begint met het verschuiven van het schema van je baby. Zoals ik al zei, helpt dit je om snel het typische patroon van je baby te herkennen.

2. Stel vervolgens dutjesdoelen in

Na de eerste maanden is het een goed doel om je kleintje overdag elke 2-3 uur te laten slapen. Bewaar dutjes tot minder dan 2 uur – maak haar eigenlijk om 2 uur wakker (dit helpt om een ​​langere nachtrust te behouden). Na het eerste levensjaar zullen haar dutjes elke 3-5 uur plaatsvinden.

3. Begin nu met het organiseren van haar dag

Sommige kinderen gaan heel snel van oververmoeid naar volledig bedraad. En als ze eenmaal de grens overschrijden, krijgen ze nog meer toeren en worstelen ze tegen de slaap. Kijk dus in je dagboek en probeer je baby 30 minuten voordat je denkt dat het geeuwen begint, neer te leggen. Gebruik het hele dutje rustig geluid om haar te helpen in slaap te blijven.

4. Wees consequent

Experts waarschuwen nieuwe ouders graag: “Wees consequent!” Maar dat is het soort advies dat nieuwe moeders en vaders gek kan maken, aangezien het leven vereist dat je “Keep It Real!” Heb niet het gevoel dat je jouw schema moet uitvoeren als een sergeant van de marine, probeer gewoon consistent te zijn. Gebruik voorspelbare (maar eenvoudige!) Aanwijzingen tijdens het dutje: sluit de blinds, geef haar melk, gebruik de 5 S’en. Om in de eerste paar maanden haar vertrouwen en zelfvertrouwen op te bouwen, moet je consequent op haar kreten reageren en de waak- en slaapmethode gebruiken (de beste manier om haar te leren zichzelf te kalmeren).

Als jij en de andere ouder van je baby redelijk dicht bij een flexibel tijdschema en regelmatige routines kunnen blijven, zou je binnen enkele weken een goed slaappatroon moeten kunnen aanhouden.