De eerste dagen van het leven van je baby zijn erg spannend en behoorlijk vermoeiend. Er gebeurt veel. Je nieuwe baby zal ongeveer 4 uur moeten slapen, voeden en nog wat slapen. Ze moeten droog en schoon worden gehouden en elke dag worden gebaad. Je bevallingspersoneel voert gezondheidscontroles uit bij je baby en biedt vaccinaties aan.
Op deze pagina lees je wat je kunt verwachten bij het verwelkomen van je gezonde voldragen baby.
Voedings- en slaappatronen
De meeste baby’s slapen minder dan 4 uur per keer en worden dan wakker om te eten. De meeste pasgeborenen slapen elke 24 uur ongeveer 16 uur.
Elke baby is anders, dus je moet de eerste paar maanden geen strakke schema’s opleggen. Dit helpt je baby om te krijgen wat hij nodig heeft. Het helpt je ook om je melkvoorraad op te bouwen door te voeden wanneer je baby wil voeden, zo lang als hij wil. De cyclus ‘voeden, spelen, slapen’ is beter voor jou en je baby dan een strak schema te volgen.
Zorg ervoor dat je de baby altijd op zijn rug slaapt, met zijn hoofd en gezicht onbedekt. De veiligste plek om te slapen is in een veilige wieg naast je bed. Laat de baby nooit in contact komen met sigarettenrook.
Baden
Je baby in bad doen kan een waar genoegen zijn, ook al kan het in het begin zenuwslopend zijn. Als je je baby ’s avonds in bad doet, kun je je baby kalmeren.
Maar je hoeft je baby niet elke dag in bad te doen als je dat niet wilt. Een bad om de paar dagen is voldoende. Zorg ervoor dat hun luiergedeelte schoon en droog blijft. Je zult snel vinden wat jij en je baby als fijn ervaren.
Je baby heeft een deel van de navelstreng er nog aan vast. Houd het schoon en droog, en laat het op natuurlijke wijze genezen.
Gehoor- en bloedonderzoek
In de eerste week krijg je enkele tests voor je baby aangeboden. Je wordt om toestemming gevraagd voordat deze tests zijn voltooid. Je baby krijgt een niet-invasieve gehoorscreeningstest en een hielprikbloedtest – de neonatale screeningstest (NST).
Wegen, meten en babygezondheidscontrole
Uw baby wordt kort na de geboorte en een paar dagen later door het kraampersoneel onderzocht en gewogen. Dit is om ervoor te zorgen dat je baby gezond is en niet te veel is afgevallen. Normaal gesproken verliezen baby’s de eerste dagen wat gewicht en beginnen ze daarna weer aan te komen. Ze zouden binnen ongeveer 2 weken weer op hun geboortegewicht moeten zijn.
Als je baby de eerste dagen te veel afvalt, krijg je mogelijk extra hulp.
Je baby zal een volledig onderzoek ondergaan om de vorm van hun hoofd, ogen en oren, het gehemelte van hun mond en tong, hun geslachtsdelen, huid, handen en voeten, ruggengraat en heupen te controleren. In het zeldzame geval dat er problemen worden gevonden, kan de arts of verloskundige verdere tests bestellen.
Vaccinaties
De eerste dosis van de hepatitis B-vaccinaties van je baby zal in het ziekenhuis worden aangeboden. De hepatitis B-vaccinatie is een injectie in de dij van een baby. Je plaatselijke kindergezondheidsverpleegkundige zal je helpen bij het plannen van de volgende vaccinatieronde – als ze 6 weken tot 2 maanden oud zijn.
Wat zit er in een luier?
De poep van je baby verandert behoorlijk in de eerste week. Het volgen van deze veranderingen is een manier om te zien of je baby gezond en goed gevoed is. De poep van de baby verandert geleidelijk van zwart en plakkerig op de dag van geboorte, naar mosterdgeel tegen de tijd dat je moedermelk binnenkomt op dag 3 tot 5.
Je verloskundige zal controleren of je baby op dag 1 minstens één keer heeft gewied en poëzie heeft. Daarna kun je twee natte luiers verwachten op dag 2, drie natte luiers op dag 3, vier natte luiers op dag 4, vijf natte luiers op dag 5 en zes natte luiers een dag daarna. Frequente poosjes komen vaak voor in de eerste week.
Je kunt proberen de luier van je baby elke keer dat je hem voedt, te verschonen, tenzij je merkt dat de luier tussen de voedingen door erg nat of vuil is.