Borstvoeding is een natuurlijke manier om je baby te voeden. Het biedt alle voeding die je baby nodig heeft tijdens de eerste 6 maanden en helpt ook om een liefdevolle band tussen jou en de baby te creëren.
De eerste melk die je produceert, wordt colostrum genoemd. Het is rijk aan antilichamen en vet, die pasgeborenen nodig hebben om hun immuniteit op te bouwen.
Voordelen van borstvoeding voor baby en moeder
Elke hoeveelheid borstvoeding is gunstig, ook al is het maar voor korte tijd.
Voordelen van het geven van borstvoeding voor je baby
- Vermindert het risico op infecties, in het bijzonder middenoorontstekingen, diarreeziekten, urineweginfecties en bovenste luchtweginfecties
- Verlaagt het risico op sommige vormen van kanker bij kinderen en jeugddiabetes
- Vermindert het risico op allergieën en eczeem
- Helpt beschermen tegen plotseling onverklaarbaar overlijden tijdens de kindertijd (SUDI)
Voordelen van het geven van borstvoeding voor je jou
- Helpt de hersteltijd na de geboorte te verkorten
- Helpt de baarmoeder terug te keren naar de grootte van vóór de zwangerschap
- Komt je gezondheid ten goede door het risico op borst- en eierstokkanker en osteoporose te verminderen
- Is goedkoper dan kunstvoeding
Welke borstveranderingen treden op tijdens de zwangerschap?
Enkele van de eerste tekenen van zwangerschap zijn gevoelige borsten en tepels. Dit komt omdat zelfs tijdens de vroegste stadia van de zwangerschap de borsten van een vrouw zich voorbereiden om borstvoeding te geven.
De borsten en tepels van de meeste vrouwen ondergaan tot op zekere hoogte veranderingen. Deze omvatten borsten en tepels die groter worden, de tepel en tepelhof – de huid rond de tepel – donker worden, aderen in de borst prominenter zichtbaar worden en borsten die zwaarder aanvoelen.
Je borsten produceren eerst biest – de eerste melk – op elk moment vanaf het tweede trimester. De hoeveelheid biest varieert tussen vrouwen. Veel vrouwen kunnen een paar milliliter per dag afkolven zodra ze hun derde trimester ingaan.
Kraamzorgaanbieders kunnen het afkolven van colostrum aanbevelen als wordt verwacht dat je baby te vroeg of onwel is na de geboorte, omdat deze aandoeningen je mogelijkheden om in een vroeg stadium borstvoeding te geven kunnen beïnvloeden.
Wanneer vindt de eerste borstvoeding plaats?
In het ideale geval kunnen baby’s beginnen met voeding via de borst kort nadat ze zijn geboren. De meeste kraamklinieken ondersteunen borstvoeding binnen een uur na de geboorte. Pasgeborenen zijn meestal alert nadat ze zijn geboren en zullen proberen je borst te zoeken en te hechten.
Huid-op-huidcontact tussen een moeder en haar baby is een belangrijke manier om vroege verbinding en hechting aan te moedigen. Als je baby zich echter onwel voelt of speciale zorg nodig heeft, kan het zijn dat je je eerste borstvoeding moet uitstellen. Bespreek met je kraamzorgverleners hoe je het zou vinden om je baby kort na de geboorte te voeden.
Als een baby zich niet goed voelt of nodig heeft, kan de eerste borstvoeding worden uitgesteld. Bespreek met je kraamzorgverleners hoe je de eerste voeding van je baby wilt geven.
Veelvoorkomende problemen met vroege borstvoeding
Borstvoeding is een reeks vaardigheden voor zowel moeder als baby. Borstvoeding is vaak vrij eenvoudig, met slechts kleine problemen die snel kunnen worden verholpen. Sommige vrouwen ervaren echter problemen wanneer ze borstvoeding geven en hebben baat bij ondersteuning.
- Zere gebarsten tepels – Dit is meestal een teken dat de baby niet correct is vastgemaakt.
- Een hongerige baby – Het kan een paar dagen duren voordat je biestmelk rijpe melk is, gedurende welke tijd de pasgeborene hongerig en onrustig kan zijn. Regelmatige borstvoeding helpt dit te beheersen en vergroot je “aanbod”.
- Een slaperige baby – Inspanningen en geboorte kunnen voor moeders en baby’s erg vermoeiend zijn. Het kan een paar dagen duren voordat pasgeborenen leren hoe ze zich aan je borst moeten hechten en hoe ze uit uw borst moeten drinken. Om dit te verhelpen, stimuleer je je baby voorzichtig om hem alert te houden en huid-op-huidcontact te maken.
- Borststuwing – Dit is een veelvoorkomend probleem ongeveer 2-6 dagen na de geboorte. De borsten van een moeder kunnen onaangenaam vol melk aanvoelen als ze zich aanpassen aan de voedingsbehoeften van haar baby. Regelmatig borstvoeding geven en zorgen voor een juiste bevestiging aan de borst, helpt vaak om dit op te lossen.
Aan de slag – stap voor stap
Moedig je baby aan om zelf naar uw borst te zoeken en zich aan je borst te hechten.
- Zoek naar aanwijzingen of signalen die erop wijzen dat je baby honger heeft. Wakker zijn, hun tong uitsteken, drukte en kronkelen zijn allemaal instinctief voedingsgedrag.
- Zit comfortabel met je rug en voeten goed ondersteund.
- Streef naar huid-op-huidcontact met uw baby en leg hem in de borstvoedingspositie. Elke comfortabele positie voor jullie beiden is geschikt.
- Plaats je baby dicht bij je, met zijn borst tegen de jouwe en zijn kin tegen je borst. Ondersteun hun lichaam zodat ze comfortabel liggen.
- Aai zachtjes over de mond van je baby met de onderkant van je tepelhof. Dit zou je baby moeten aanmoedigen om zijn mond open te doen. Terwijl hun mond opengaat en hun tong naar voren komt, breng je je baby naar je borst en richt je je tepel naar het gehemelte. Hun mond moet wijd open staan met een deel van je tepelhof in hun mond, niet alleen je tepel. Bedenk hoe dit voelt – het mag niet pijnlijk zijn terwijl ze zuigen, maar hun mond moet een zuig- en slikpatroon volgen.
- Kijk naar je baby terwijl hij aan het eten is en volg zijn voorbeeld als hij laat zien dat hij wil blijven zuigen of klaar is.
Veel voorkomende ongemakken in verband met borstvoeding
Borstvoeding kan gemakkelijk zijn, maar je kunt in eerste instantie tepelgevoeligheid en stuwing ervaren totdat je voorraad moedermelk is afgestemd op de behoeften van je baby.
Sommige vrouwen ontwikkelen mastitis – een infectie van de borst. Als je dit ervaart, is het belangrijk om zo vaak mogelijk borstvoeding te geven en onmiddellijk medische hulp in te roepen.
Baby’s willen vaak clustervoeding als ze door groeispurten gaan. Clustervoeding vindt plaats wanneer de baby in korte tijd veel korte borstvoeding wil krijgen. Dit is normaal en komt vaak voor in de eerste stadia van borstvoeding en tijdens perioden van snelle groei.