Postnatale depressie is de naam die wordt gegeven aan depressie die zich tussen een maand en maximaal een jaar na de geboorte van een baby ontwikkelt. Het treft ongeveer 1 op de 7 vrouwen die elk jaar bevallen.

Alle ouders maken een aanpassingsperiode door terwijl ze proberen om te gaan met de enorme veranderingen die een baby met zich meebrengt. Voor de meeste mensen zal deze tijd van aanpassing tijdelijk zijn en niet al te pijnlijk.

Veel vrouwen ervaren de ‘babyblues’ in de eerste dagen nadat ze een baby hebben gekregen. De babyblues duurt meestal maar 2 tot 3 dagen en je kunt gedurende die tijd tranen, angstig en humeurig voelen.

De steun van je partner, familie en vrienden is meestal voldoende om je er doorheen te helpen. Wanneer deze gevoelens na deze begindagen aanhouden en steeds erger worden, kan dit een teken zijn van het ontwikkelen van een depressie.

Wat zijn de tekenen van postnatale depressie?

Er zijn veel tekenen dat iemand worstelt met een postnatale depressie. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Een heel neerslachtig humeur hebben
  • Zich ontoereikend voelen en een mislukking als moeder
  • Een gevoel van hopeloosheid hebben over de toekomst
  • Uitgeput, leeg, verdrietig en tranen voelen
  • Zich schuldig, beschaamd of waardeloos voelen
  • Zich angstig of paniekerig voelen
  • Slaapproblemen hebben, te lang slapen of nachtmerries hebben
  • Zich te veel zorgen maken over hun baby
  • Bang zijn om alleen te zijn of om uit te gaan

In sommige gevallen kunnen vrouwen gedachten hebben over het verlaten van hun familie of bang zijn dat hun partner hen zal verlaten. Ze kunnen ook ideeën hebben over zelfbeschadiging of schade toebrengen aan hun partner of baby. In dergelijke situaties moet je onmiddellijk professionele hulp zoeken.

Ook interessant om te lezen:  Hoe je je baby kan leren kruipen

Het is ook gebruikelijk om tegelijkertijd met depressie symptomen van angst te ervaren.

Hoe wordt een postnatale depressie gediagnosticeerd?

Als je een van deze symptomen gedurende 2 weken of langer heeft gehad, neem dan contact op met uw arts of verloskundige. U kunt ook naar uw plaatselijke GGZ-dienst of de plaatselijke gezondheidsdienst gaan. Postnatale depressie moet op de juiste manier worden gediagnosticeerd en beheerd door een getrainde zorgverlener.

Schaal voor postnatale depressie van Edinburgh

De Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) is een vragenlijst die vraagt ​​naar je gevoelens en symptomen. De EPDS geeft aan of je enkele symptomen heeft die vaak voorkomen bij depressie en angst.

Postnatale depressie behandelen

Een reeks verschillende behandelingen kan helpen bij postnatale depressie, waaronder:

  • Begeleiding
  • Psychotherapie
  • Proepsbehandeling
  • Ondersteunende strategieën
  • Medicijnen zoals antidepressiva

Steun van familie en vrienden is ook belangrijk.

Postnatale psychose

Postnatale psychose (ook wel postpartum of puerperale psychose genoemd) komt minder vaak voor dan postnatale depressie en kan zich ontwikkelen in de eerste week of tot 12 weken na de bevalling. Het gaat om problemen met helder denken, extreme stemmingswisselingen, dingen zien of horen die er niet zijn (hallucinaties), het gevoel hebben dat iedereen tegen je is (paranoia) en krachtige wanen (overtuigingen die duidelijk in strijd zijn met de werkelijkheid). Dit is een medisch noodgeval en neem onmiddellijk contact op met een arts.

Postnatale depressie en vaders

Postnatale depressie is niet beperkt tot moeders. Vaders kunnen ook een postnatale depressie hebben, hetzij samen met de postnatale depressie van hun partner, hetzij alleen.