Wanneer lage temperaturen zelfs de meeste “harde” onder ons koud te krijgen, kunnen ouders zich afvragen: hoe koud is té koud voor een baby?

De tolerantie voor kou is voor iedereen een beetje anders. Maar voor kleine kinderen komt er een moment waarop de kou niet alleen oncomfortabel is, maar ook ronduit gevaarlijk. Dus zelfs als de sneeuw buiten nog zo mooi uitziet, is hier een beknopte handleiding om je te helpen genieten van het winterweer.

Baby’s en peuters zijn niet gebouwd als volwassenen

Baby’s en jonge kinderen zijn gevoeliger voor de gevaren van extreme temperaturen, omdat hun lichaam de lichaamstemperatuur niet zo goed regelt als volwassenen. Ze hebben heel weinig onderhuids vet (de vetlaag die als isolatie dient om ons warm te houden).

Het hoofd van een kind is ook een heel groot deel van hun lichaam. Als percentage van hun lichaam is het ongeveer 20% van het totale oppervlak. Bij een volwassen hoofd is dat slechts 13%. Een kind met een onbedekt hoofd wordt dus veel sneller koud dan een volwassene met een onbedekt hoofd.

Bovendien hebben hun kleine lichamen nog niet geleerd hoe ze efficiënt moeten rillen, een mechanisme dat warmte creëert. Dit betekent dat onderkoeling een grotere bedreiging vormt voor baby’s en peuters dan voor volwassenen.

Welke temperatuur is te koud voor een baby om buiten te zijn?

Vriestemperaturen treden op wanneer het kwik daalt tot 0 graden Celsius of lager. Baby’s die goed gekleed zijn, kunnen veilig in deze temperatuur blijven voor korte periodes, maar het is verstandig om te letten op tekenen van ongemak, zoals een rode neus en blauwe lippen. Slenter zeker niet langer buiten dan nodig is .

Als de thermometer 20 graden of lager aangeeft, is de temperatuur te koud voor een baby. Als je bij extreme temperaturen buiten moet zijn, neem dan maatregelen om ervoor te zorgen dat je kind niet langer dan een paar minuten per keer aan deze temperaturen wordt blootgesteld.

Houd ook de wind in de gaten. De gevoelstemperatuurfactor betekent dat de wind het effect van de kou verergert en de warmte van onze blootgestelde huid of dunne kleding onttrekt. Soms kan 32 graden aanvoelen als 20, waardoor blootstelling voor je kind ongemakkelijker wordt, en mogelijk gevaarlijker.

Hoe je je kind tegen de kou beschermt

Baby’s en kleine kinderen kunnen comfortabel buiten spelen bij lage temperaturen als ze goed gekleed zijn, en dat betekent laagjes aantrekken.

  • Om oververhitting te voorkomen, kleedt je je kind in lagen met kleding van natuurlijke vezels, zoals zacht katoen, naast de huid en andere lagen, zoals wol, buiten. Daaroverheen een strak geweven wollen jas of windwerende parka.
  • Kinderen bescherm je aanvullend met een muts, warme laarzen, wanten en bovenkleding.
  • Als je baby in een kinderwagen zit bedek deze dan met een warme deken. Kleed je kind met iets dat strak geweven is, dat de warmte binnen en de wind buiten houdt.
  • Let op hun gezicht om te zien of ze het te warm hebben. (Oververhitting veroorzaakt een rood gezicht en een hete en bezwete nek).
  • Vermijd sjaals omdat deze verstikkingsgevaar kunnen opleveren
  • Als je aan het autorijden bent, zorg er dan voor dat je een “autojas” hebt dat lichter is dan een zachte parka. Grote winterjassen kunnen autostoelriemen onprettig maken en een kind in gevaar brengen.
  • Bewaar extra warme jassen in de kofferbak en een paar nood- of ruimtedekens van folie. (Deze dekens helpen de wind buiten te houden en houden je lichaamswarmte vast als je auto urenlang in de sneeuw vastloopt).
Ook interessant om te lezen:  Is borstvoeding altijd beter?

De gevolgen van te lang in de kou blijven

Bevriezing en onderkoeling zijn twee aandoeningen die worden veroorzaakt door te lange blootstelling aan extreme kou.

Bevriezing

Bevriezing is wanneer de huid (en mogelijk het onderliggende weefsel) in wezen bevriest. Uitstekende lichaamsdelen zoals vingers, tenen, neuzen en oren lopen de meeste kans om te bevriezen. De huid kan verbranden, pijnlijk aanvoelen of zelfs gevoelloos worden. De aangetaste huid kan er wasachtig, rood, witachtig of grijs uitzien, of kan in sommige gevallen blaren vertonen.

Als je bevriezing vermoedt:

  • Ga onmiddellijk naar een bron van warmte en beschutting
  • Wrijf niet over de bevroren huid en plaats geen hete voorwerpen rechtstreeks op het getroffen gebied. In plaats daarvan kun je de plek in warm, niet heet, water laten weken
  • Gebruik warme dekens en geef je kind een warm drankje om ze op te warmen
  • Bel altijd de arts voor advies

Hypothermie (onderkoeling)

Onderkoeling treedt op wanneer je interne lichaamstemperatuur onder de 35 graden daalt. Het is een gevaarlijke toestand en vereist onmiddellijke medische aandacht. Enkele tekenen dat je kind mogelijk onderkoeld is, zijn intense rillingen, slaperigheid, onhandigheid, lethargie, onduidelijke woorden of een zwakke pols.

Een merkwaardig aspect van onderkoeling is dat het zelfs kan voorkomen bij temperaturen zo hoog als 40 graden Fahrenheit, vooral als de persoon nat en koud is. Natte kleding kan warmte van het lichaam afvoeren, dus het is belangrijk om kinderen en baby’s bij koele temperaturen droog te houden. Als u onderkoeling vermoedt …

  • Bel 112
  • Verwijder natte kleding
  • Wikkel je kind in warme kleding en dekens, welke helpen het gevoel van afkoeling te voorkomen. Zorg ervoor dat je ook het hoofd en de kern van het lichaam bedekt
  • Wikkel je lichaam om je kind om extra warmte te geven
  • Laat je kind wat warms drinken
  • Als je kind een lage pols heeft of stopt met ademen, geef dan mond-op-mond beademing