Kruipen is een belangrijke vaardigheid voor je baby om te leren en is een grote mijlpaal in hun ontwikkeling. Je baby kruipt als hij er klaar voor is, op zijn eigen unieke manier. Je baby zal genieten van deze nieuw gevonden vrijheid en zal veel plezier beleven aan het verkennen en ontdekken van alles wat er te zien is.

Baby’s beginnen meestal te kruipen tussen de 6 en 13 maanden oud. Ze zijn meestal in staat om tussen de 6 en 9 maanden in een kruiphouding op handen en knieën te komen, en zullen waarschijnlijk rond 8 maanden rondrollen en kruipen op hun buik, ‘commando kruipen’ genaamd, hoewel dit kan variëren.

Hoe kruipen zich ontwikkelt

Kruipen is een nieuwe vaardigheid die je baby moet leren. Elke nieuwe vaardigheid die je baby ontwikkelt, bouwt voort op alle eerdere vaardigheden die ze hebben geleerd, waarbij elke vaardigheid complexer is dan de vorige.

Voordat je baby kruipt, is hij druk bezig geweest met het ontwikkelen van vaardigheden zoals het beheersen van zijn hoofd, het bewegen van zijn armen, rechtop zitten met en zonder steun, van voren naar achteren en van achteren naar achteren rollen en zijn eigen gewicht door zijn armen en benen vasthouden.

Al deze dingen zijn belangrijk voor het ontwikkelen van hun kracht en het vermogen om te gaan kruipen en later te lopen.

Kruipen

Je baby zal waarschijnlijk op handen en knieën kruipen, maar niet alle baby’s kruipen op dezelfde manier, en dat is prima. Er zijn enkele andere kruipstijlen die je misschien opmerkt, zoals schuifelen op de ‘commando-stijl’ van de buik, glijden over hun billen (‘billen-schuifelen’), of achteruit kruipen in plaats van vooruit.

Wat je kunt doen om te helpen

Er zijn veel dingen die u kunt doen om je baby te helpen leren kruipen:

  • Doe samen buiktijd – buiktijd is wanneer je je baby op zijn buik legt als onderdeel van zijn dagelijkse speelroutine. Dit helpt de hoofd-, nek-, rug- en beenspieren van de baby te versterken en voor te bereiden op kruipen als ze ouder zijn. Probeer buiktijd op verschillende locaties, zoals binnenshuis op een mat of buitenshuis op een deken, en praat en zing terwijl je het doet. Houd altijd toezicht op je baby tijdens de buiktijd.
  • Samen op de grond spelen – spelen is hoe je baby leert en met jou spelen is leuk voor je baby. Door tijdens het spelen bewegingen op te nemen, zoals het heen en weer bewegen van voorwerpen voor hun gezicht of het omslaan van pagina’s van een prentenboek, kan dit helpen de fysieke vaardigheden van je baby op te bouwen.
  • Moedig aan om te reiken – plaats een favoriet voorwerp of speeltje net buiten het bereik van je baby om ze te laten reiken en bewegen. Het reiken over de middellijn is bijzonder goed voor hun motorische ontwikkeling.
  • Maak je huis veilig – verplaats obstakels (zoals meubels) zodat je baby kan rondkruipen zonder het risico te lopen gewond te raken.
  • Vermijd loopstoeltjes – deze helpen niet bij het kruipen of bewegen van je baby en kunnen het kruipen zelfs vertragen.
Ook interessant om te lezen:  Je baby in de eerste dagen

Hulp krijgen

Niet alle baby’s kruipen. Sommigen slaan de kruipfase volledig over. Maar als uw baby 12 maanden of ouder is en niet kruipt, of als u zich zorgen maakt over de ontwikkelingsgebieden van uw baby, kunt u voor advies contact opnemen met uw arts of gezinsverpleegkundige.