Geen twee baby’s zijn precies hetzelfde, en hetzelfde geldt voor de slaapschema’s van baby’s. Hoe lang je kleintje een dutje doet en hoe vaak is nog maar een aspect van de individualiteit van je baby.

Dat gezegd hebbende, zorgt het opzetten van een betrouwbare slaaproutine voor overdag niet alleen voor een minder chagrijnige baby, het kan ook betekenen dat iedereen in huis ’s nachts ook beter slaapt. Dit is wat ouders moeten weten over slaap overdag voor baby’s en hoe ze een dutje kunnen maken dat werkt.

Hoe lang moet de baby een dutje doen?

De dutjes en schema’s van je baby zullen bijna net zoveel veranderen als tijdens het eerste jaar. Je pasgeboren baby slaapt tussen de 14 en 17 uur in een periode van 24 uur, een flink deel overdag, vooral in die eerste weken en maanden.

Maar raak er niet aan gewend. Als je baby de mijlpaal van 3 maanden bereikt, kan hij meerdere keren per dag een paar uur achter elkaar een dutje doen, en dan terug naar een of twee uur over twee dutjes naarmate hij dichter bij zijn eerste verjaardag komt.

Dutjes helpen het slaaptekort ’s nachts tegen te gaan en ondersteunen zijn algehele gezondheid en ontwikkeling. Dus hoewel volwassenen hun dutjes kunnen overslaan, is dutten overdag niet optioneel voor baby’s.

Slaap schema’s variëren sterk van baby tot baby. Maar als het gaat om de lengte van het dutje, vallen baby’s meestal in twee basiscategorieën: de ‘monsterslapers’, die twee tot drie uur per keer dutten (en gelukkige, goed uitgeruste ouders hebben), en de ‘mindere slapers’, die kortere perioden slapen – soms slechts 30 minuten aan een stuk – maar de hele dag door vaker perioden slaap nodig hebben.

Hoeveel dutjes heeft mijn baby nodig?

Het aantal dutjes dat je baby nodig heeft, is afhankelijk van zijn leeftijd. Pasgeborenen hebben drie tot vijf dutjes per dag of meer nodig. Baby’s in de leeftijd van 4 tot 6 maanden hebben twee tot drie dutjes per dag nodig. En baby’s van 6-12 maanden hebben twee dutjes per dag nodig.

Babydutje-schema: wat is het beste dutje-schema voor de baby?

Hoewel elke baby anders is, hebben ze de neiging om in vergelijkbare slaappatronen te vallen, afhankelijk van hun leeftijd en fase. Proberen om meteen een slaapschema op te stellen voor de slaperige kleine pasgeborene is een zinloze inspanning en kan de borstvoeding verstoren door beïnvloeding van de melkproductie.

Zodra je kleintje echter de pasgeboren leeftijd is gepasseerd, kunnen dutjes een deel gaan uitmaken van het ritme van je dag. Oudere baby’s hebben tot de leeftijd van 1 jaar dagelijks 12 tot 16 uur slaap nodig, wat betekent dat dutjes een belangrijk onderdeel zullen zijn van het leven van je baby. Hier is een basisoverzicht per leeftijd:

Slaapschema 3 maanden oud

  • 3 tot 4 dutjes per dag
  • 30 minuten tot 2 uur elk

Slaapschema 4 maanden oud

  • 2 of 3 dutjes per dag
  • Elk 1 tot 2 uur

Slaapschema van 5 maanden oud

  • 2 tot 3 dutjes per dag
  • Elk 1 tot 2 uur

Slaapschema 6 maanden oud

  • 2 tot 3 dutjes per dag
  • Elk 1 tot 2 uur

Slaapschema 7-12 maanden oud

  • 2 dutjes per dag
  • 1 tot 2 uur elk, 1 in de ochtend, 1 in de middag

Deze schema’s voor babydutjes zijn bedoeld als richtlijn, omdat er geen vaste regels zijn over hoeveel baby’s moeten dutten.

Zolang je kind het aanbevolen aantal uren slaap per dag krijgt, hoef je je geen zorgen te maken over de lengte van het dutje. (Extra lang dutten laat op de dag kan de nachtrust van oudere baby’s echter verstoren).

Zorg er ook voor dat je tussen de dutjes in de leeftijdsadequate waakperioden voor je baby volgt:

  • 0-1 maand: 45 minuten tussen dutjes
  • 1-2 maanden: 45-60 minuten tussen dutjes
  • 2-4 maanden: 1,5-3 uur tussen dutjes
  • 5-8 maanden: 2,5-3 uur tussen dutjes
  • 9-12 maanden: 2,5-4 uur tussen dutjes

Tips om de baby te laten dutten

Je kunt de volgende stappen ondernemen om je baby te helpen een dutje te doen:

  • Stel een dutje-routine op die vergelijkbaar is met je eigen bedtijdroutine. De beste manier om ervoor te zorgen dat het slaapschema van je baby overdag enigszins betrouwbaar is, is door een dutje te doen dat vergelijkbaar is met het slaapritme dat je ’s nachts gebruikt. Het helpt ook om hem elke avond rond dezelfde tijd naar bed te brengen, hem elke dag rond dezelfde tijd te laten slapen en consistente voedings- en speeltijden te hebben.
  • Vooruit plannen. Je baby zal tijdens het dutje beter slapen als hij een comfortabele, consistente plek heeft om te rusten. Hoewel hij tijdens je ochtendwandeling zeker af en toe een dutje in de kinderwagen zal doen, is het ideaal als je baby in slaap valt in zijn eigen wieg of ledikantje.
  • Plan niet te veel in. Als je je dag te veel indeelt, wordt het moeilijk om een ​​slaapschema op te stellen en het betekent dat je je zult haasten in plaats van je baby te laten slapen. Gun jezelf en je kleine dutje een pauze en probeer niet te veel in de dag te stoppen.
  • Ken de tekenen van slaperigheid. Als hij in zijn ogen wrijft of chagrijnig begint te worden, laat hij je weten dat een dutje eraan komt. Leg hem neer om een ​​dutje te doen wanneer hij tekenen van slaap vertoont: hangende oogleden, geeuwen, zenuwachtigheid en in zijn ogen wrijven.
  • Zorg voor de basis. In slaap vallen is makkelijker als je baby in zijn essentiële behoeften wordt voorzien. Dat betekent dat hij zijn luier moet verschonen en zijn buikje moet opvullen voordat hij gaat slapen, zodat hij zo lang mogelijk slaapt.
  • Houd het gezellig. Pasgeborenen en jonge baby’s die nog niet omrollen, slapen het beste in een knusse wieg of wieg in plaats van in een wijd open slaapruimte. Voor extra comfort kun je je kleintje inbakeren, vooral als hij in een wieg slaapt in plaats van in een wieg. Houd er rekening mee dat zelfs tijdens een dutje baby’s altijd op hun rug moeten worden gelegd.
  • Wees actief tussen dutjes. Hoe actiever je baby is als hij wakker is, hoe meer hij klaar zal zijn om uit te rusten als hij een dutje doet. Praat en zing voor je baby om hem bezig te houden. Geniet van voldoende buiktijd en verplaats hem dan op zijn rug voor een andere omgeving. Welke activiteit je baby ook leuk vindt, het is geweldig om energie te verbranden terwijl hij wakker is, zodat hij later klaar is om te dutten.
  • Geef geen dutjes op voor een goede nachtrust. Je zult ’s nachts niet meer slapen door overdag dutjes op te geven. Je krijgt gewoon een oververmoeide baby die helemaal niet kan slapen.
Ook interessant om te lezen:  Hoe je kinderen veilig en warm kunt houden bij vriesweer

Moet je de baby laten huilen om dutjes?

Als je baby je heeft getraind om op elk gejammer te reageren terwijl hij verondersteld wordt te dutten, kan het uithuilen jullie allebei helpen om wat rust te krijgen. De cry it out methode is alleen voor baby’s die minimaal 4 tot 6 maanden oud zijn. Het betekent gewoon dat je een slapende baby een tijdje laat huilen zonder hem te troosten, zodat hij leert zichzelf te kalmeren om alleen te slapen.

Hoewel veel ouders het te verontrustend vinden, zeggen onderzoeken dat deze slaaptrainingsmethode de slaap meestal binnen een week verbetert.

Baby wil niet slapen. Wat zou je moeten doen?

Je baby vecht tegen een dutje om dezelfde redenen dat hij ’s nachts niet wil gaan slapen. Als je pasgeboren baby niet wil slapen, kan het zijn dat hij nog niet gewend is om op zijn rug te slapen. Dus maak de wiegervaring een beetje gezelliger: probeer hem inbakeren, stop hem in een superzachte slaapzak of bied hem een ​​fopspeen aan tijdens het dutje.

Als hij ouder is, kan het moeilijk voor hem zijn om te kalmeren tijdens middaggeluiden en afleiding. Als dat het geval is, zorg dan dat zijn kamer meer aanvoelt als ’s nachts, met verduisterende tinten.

Soms kan tandpijn ervoor zorgen dat hij niet in slaap valt. Als bijtringen niet werken, vraag dan je kinderarts of babyparacetamol een optie is.

Misschien heeft je kleine te veel plezier tijdens het spelen en wil hij niet dat het stopt. Je slaaproutine die lijkt op je bedtijdroutine komt hier goed van pas, met slaapliedjes, een boek, voeding en knuffels. Laat je baby slaperig worden en leg hem dan voorzichtig neer voor de broodnodige rust.

Slaaptraining voor dutjes

Slaaptraining is niet echt een optie voor dutjes of bedtijd totdat de baby 4 tot 6 maanden oud is, omdat kleintjes gewoon nog niet klaar zijn voor de ontwikkeling. Je kunt echter beginnen met het toepassen van een schema voor vroeg slapen overdag, door langzamer te gaan slapen als het dutje nadert, de lichten te dimmen en ervoor te zorgen dat de babykamer stil is.

Zodra hij de leeftijd bereikt waarop je kunt slapen, is de inspanning meestal de voordelen op de lange termijn waard. Het helpt veel baby’s om sneller in slaap te vallen en te leren zichzelf weer in slaap te brengen als ze ’s nachts wakker worden.

Een veelgebruikte aanpak voor het oefenen van een dutje betekent dat je de baby neerlegt als hij slaperig maar wakker is, en dan de kamer verlaat.

Wanneer laat de baby dutjes achter zich?

Net als je denkt dat je de hele dutjesroutine hebt gedaan, komt hier een verandering in: na de leeftijd van 6 maanden, en opnieuw rond de leeftijd van 1 jaar, zal je baby hoogstwaarschijnlijk een van zijn dutjes uit zijn dagelijkse schema laten vallen. De exacte timing voor “een dutje doen” varieert per kind, maar over het algemeen, wanneer je baby klaar is om van drie dutjes naar twee of van twee dutjes naar één te gaan, is dat omdat hij er klaar voor is.

Baby’s doen dutjes als ze ouder worden, en ouders doen er verstandig aan hun schema aan te passen om ervoor te zorgen dat ze voldoende nachtrust krijgen. Ergens tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar zal je peuter de dutjes helemaal opgeven. Het lijkt misschien een onvoorstelbaar verlies: hoe heb je tijd voor jezelf zonder dat middagdutje? Het goede nieuws is dat wanneer je kind klaar is om een ​​dutje te doen, het naar bed gaan makkelijker wordt. Als je peuter de hele dag op volle kracht rent, is hij ’s avonds meestal moe genoeg om zonder al te veel strijd naar dromenland te vertrekken.

Vanaf de eerste weken van je baby tot het einde van zijn eerste jaar en in de peutertijd, is voldoende kwalitatieve slaap een van de belangrijkste hulpmiddelen voor een goede ontwikkeling, en dat geldt ook voor slaap overdag in de vorm van dutjes. Hoewel het dutjesschema van je baby nooit vast zal staan, kun je stappen ondernemen om een ​​betrouwbaar ritme in de slaaproutine van je baby op te bouwen, zodat je baby de rust krijgt die hij nodig heeft tijdens het dutje.