De maanden tussen en 6 en 12 zijn een spannende tijd voor baby’s. Je kleintje groeit en ontwikkelt zich in een adembenemend tempo, en de mijlpalen die behaald worden, duiden op de overgang van een kleine, hulpeloze pasgeborene naar een nieuwsgierige, bewegelijke, kabbelende peuter.

Gedurende deze maanden zullen de meeste baby’s zelfstandig kunnen zitten, zichzelf kleine hapjes kunnen geven, beginnen te kruipen, zichzelf omhoog trekken tot een staande positie, de eerste stapjes zetten, en mogelijk zelfs hun eerste woordjes zeggen. De beste methode om jouw baby aan te moedigen nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen, is door hun liefdevolle te steunen en veel te spelen. Hieronder acht activiteiten die je thuis met je kleintje kunt proberen.

Lezen

Het is nooit te vroeg om te beginnen met lezen. Tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden kunnen baby’s leren door verhalen voorgelezen te krijgen, afbeeldingen te zien en door luistervaardigheid op te doen.

Kiekeboe

Als ze ongeveer 6 maanden oud zijn, beginnen baby’s de aanwezigheid van objecten te begrijpen. Dit betekent dat zelfs als ze een object niet kunnen zien, ze beginnen te beseffen dat het er toch kan zijn. Dit maakt het kiekeboe-spel enorm leuk voor baby’s. Verberg je gezicht achter je handen, en zeg dan: kiekeboe! Terwijl je je gezicht weer laat zien. Probeer verschillende versies van het spel, zoals voorwerpen verbergen onder een deken of in een tas.

Stapelen

Stapelen is een goede manier om te spelen en vaardigheden op te bouwen. Baby’s zullen al snel proberen om kleine voorwerpen vast te pakken, en stapelen moedigt hen aan om voorwerpen te gebruiken om iets te bouwen. Kleurrijke stapelringen is perfect speelgoed om deze vaardigheden te oefenen.

Puzzels

Natuurlijk kan je baby nog geen puzzel van 100 stukjes aan, maar een gigantische, kleurrijke vloerpuzzel met mama of papa is misschien wel een goed begin. Houten 3D-puzzels zijn een leuke manier om baby’s aan het denken te zetten over vormen en ruimte. Houd een paar puzzels bij de hand om de liefde voor het oplossen van problemen te stimuleren.

Ook interessant om te lezen:  Je baby borstvoeding geven

Klappen en bonzen

Haal de potten en pannen tevoorschijn, want het is tijd om de familieband weer bij elkaar te krijgen! Op deze leeftijd leren baby’s hoe ze in hun handen moeten klappen en op voorwerpen moeten bonzen om geluid te maken. Het klinkt misschien als kabaal in onze oren maar voor hen is het leuke muzikale gelukzaligheid. Bons en klap met je kind mee en moedig ze aan om jouw geluidspatronen te volgen.

Dansen

Dansen is een superleuke manier om een ​​band met je kind te krijgen. Speel wat muziek en houd een geïmproviseerd dansfeest in je woonkamer. Houd de handen van je kind vast terwijl ze oefenen met staan ​​en springen. Dit is niet alleen een uitstekende manier om lichaamsbeweging te krijgen, maar het helpt je ​​baby ook om balans te oefenen en kracht en coördinatie te verbeteren.

Praten, rijmen en zingen

Het taalgedeelte in het brein van je baby ontwikkelt zich snel en is uitstekend in staat om nieuwe woorden op te nemen. Zelfs als je kind nog niet goed kan praten, wil dat nog niet zeggen dat ze niks begrijpen van wat er gezegd wordt. Oefen het uitspreken van woorden als mama en papa en het aanwijzen van namen als fles, luier, voet, handen en knuffel. Rijmen en zingen zijn goede manieren om de taalvaardigheid van je baby te activeren terwijl je ook samen plezier hebt.

Knutselklei

Wie houdt er niet van klei? De vormbare klei is leuk voor kinderen van alle leeftijden. Het kneden en knijpen in kleurrijke klei, is een geweldig manieren om hun hand-oogcoördinatie, grijpvaardigheid en handspieren te verbeteren. Laat je baby echter nooit zonder toezicht met knutselklei spelen en deze niet in hun mond stoppen, aangezien dit een verstikkingsrisico met zich meebrengt. Omdat baby’s uit nieuwsgierigheid aan objecten likken, is het het beste dat je smaak- en geurloze varianten kiest.